Sajam pri Starom gradu

Po deseti put vitezovi i plemići će posjetiteljima Konjščine vjerno dočarati bitke i život iz Srednjeg vijeka

Objavljeno: 16.04.2016. Alen Brodar

Srednjovjekovni Sajam pri Starom gradu u Konjščini došao je do svog jubilarnog desetog izdanja, koje će se ove godine održati 7. svibnja. Program obilježavanja Bitke kod Starog grada započet će u 14 sati, u samom središtu općine, kod spomenika Nikole Šubića Zrinskog, a potom se sve seli na prostor ispred Starog grada.

Dodatne scene

– Ove ćemo godine po prvi puta to učiniti malo drugačije, gdje ćemo povijesno utvrđenu priču doraditi s još nekim scenama. Tako da smo isplanirali 15-ak scena koje prikazuju život naših seljaka, ali i vitezova te plemstva iz tog doba. Bit će to interaktivna priča pa pozivamo sve naše posjetitelje, pogotovo mlađe da nam se pridruže, jer će za njih biti i igara iznenađenja te nagrada. U svakom slučaju, program će biti bogat te će svatko moći pronaći nešto za sebe, najavio je kod Starog grada, u društvu nekoliko dama i vitezova, načelnik Konjščine Mirko Krznar te dodao:
– Bit će tu desetak skupina vitezova, gotovo sve udruge s područja Konjščine, a pridružit će nam se i udruge koje se bave tradicionalnim zanatima iz susjednih općina, ali i šire okolice. Kod Starog grada bit će dakle nekih 150 sudionika iz ukupno 30-ak udruga – zaključio je Krznar.
Predsjednica udruge Grofovija Konjski, Jasna Lugarić dodala je kako je ovo deseti po redu Sajam, a svake je godine priča pomalo nadograđivana.

Zaokružena priča

– Tako sada imamo zaokruženu priču i naš je Sajam nešto drugačiji od ostalih Viteških turnira, Srednjovjekovnih sajmova te sličnih događanja, zanimljiv je na svoj način. Bit će tu i Sajam starih zanata i običaja, viteški vojni tabor s viteškom kuhinjom, rekonstruirat će se bitke te plesovi kroz stoljeća, a publiku će zabavljati i srednjovjekovni žongleri. Pozivamo stoga sve da dođu, sudjeluju u našoj priči i da se pritom dobro zabave, zaključila je Jasna Lugarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba