KINESKA DELEGACIJA U KUMROVCU

Kinezi se zapalili za Titov brend i pozvali 15 zagorskih političara i gospodarstvenika da sredinom lipnja besplatno borave na njihovom gospodarskom sajmu 

Objavljeno: 16.04.2016. mladenmandic

Zainteresirani za ulaganje u Krapinsko – zagorsku županiju, posebice u rodni mjesto najpoznatijeg Kumrovčana Josipa Broza Tita, koji je bio veliki prijatelj Kineza i kojem je u Pekingu svojevremeno priređen veličanstven doček, Kumrovec je danas posjetila delegacija kineske pokrajine Hebei, na čelu s generalnim direktorom Ureda za investicije pri odjelu za gospodarstvo Jing Anom. Ta kineska pokrajina, čije je sjedište 200-tinjak kilometara udaljeno od Pekinga, za razliku od malog Zagorja, ima čak 72 milijuna stanovnika i proteže se na 188 tisuća četvornih kilometara. Dakle, radi se o pokrajini koje ima 400-tinjak puta više stanovnika od Krapinsko – zagorske županije.

Mogućnosti investicija

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama, dožupan Anđelko Ferek – Jambrek, županijska pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić i direktorica Zagorske razvojne agencije Kristina Barilar, Kineze su upoznali s mogućnostima kineskih investicija u Zagorje, posebice u Kumrovec. Načelnik Ulama je istaknuo da su Kinezi prije nekoliko godina bili zainteresirani da u bivšoj Partijskoj školi otvore Europski centar tradicionalne kineske medicine, no do realizacije tog projekta nikad nije došlo. Danas su im pokazali Kumrovec – Titovu rodnu kuću s jednim od najvećih etno sela u Europi, Titovu rezidenciju, bivši Spomen dom boraca i omladine i kumrovečki spomenik prijateljstva „Zdenac radosti“ s mozaicima kojeg su izrađivala djeca s područja bivše Jugoslavije za čiju su obnovu prije dvije i pol godine Kinezi Kumrovčanima darovali 60 tisuća kuna.
Čelnik kineske delegacije Jing An bio je oduševljen posjetom rodnom mjestu nekadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita, velikog prijatelja njihovog predsjednika Mao Ce – tunga i rekli kako je Tito brend kojeg se mora iskoristiti. Obećao je Zagorcima suradnju i financijsku pomoć u realizaciji nekih projekata te ih pozvao da od 13. do 16. lipnja dođu u Kinu na sastanak čelnika politike i gospodarstva te kineske pokrajine sa zemljama istočne i srednje Europe. U sklopu sastanka održat će se i veliki gospodarski sajam na kojem bi se mogli predstaviti i zagorska poduzeća i obrtnici.
Prisustvo tom gospodarskom sastanku, rekao je Jing An, već su potvrdili i premijer Češke te zamjenik predsjednika poljskog Parlamenta.

Izlaganje na sajmu

Dodao je kako su za predstavnike Krapinsko – zagorske županije osigurali mjesta za pet predstavnika iz političke vlasti te za deset predstavnika gospodarstva koji su zainteresirani za poslovnu suradnju s kineskim gospodarstvenicima, koji bi svoje proizvode mogli besplatno izložiti i na kineskom gospodarskom sajmu.

Zagorci si za višednevnog boravka u Kini moraju platiti avionsku kartu do Pekinga, dok će sve ostale troškove prijevoza po Kini te smještaja i hrane platiti oni. Nakon upoznavanja s kumrovečkim objektima i mogućnosti ulaganja u Kumrovec, delegacija iz Kine upoznala se i sa zagorskim kulinarskim delicijama i vinima u restoranu Zelenjak u Risvici kraj Kumrovca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba