Ove subote u Zagorskim Selima

Za titulu zagorske kulinarske “najbabice”, natjecat će se čak 38 baka

Objavljeno: 14.04.2016. mladenmandic

Ove će se subote u Zagorskim Selima na nogometnom igralištu pod šatorom, s početkom u 15 sati, održati jubilarna deseta manifestacija “Babičini kolači”. Organizatori su Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije. „Babičini kolači“ natjecanje je zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Jedinstvena je to manifestacija Krapinsko – zagorske županije kojom se promiče vrijednosti žena, obitelji te se tako čuva gastronomska tradicija Zagorja.

Autohtonost recepture

Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Zagorja, a osvojit će je ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača, te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.
Ove godine za lentu pobjednice natjecat će se čak 38 babica pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci – Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik Kuharskog saveza Krapinsko – zagorske županije.
Na jubilarnoj Desetoj manifestaciji u Zagorje će doći i gosti iz Solina, Baranje, mjesta Popovac i gosti iz Slovenije, koji će predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske, a i šire za sudjelovanjem, no u natjecanju Babičinih kolača mogu sudjelovati samo zagorske babice.

Izvorno zagorsko

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam kako će se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Tatjana Brlek, v.d. voditeljice Muzeja Staro selo Kumrovec i Ivanka Vahtarić, aranžerka iz Kumrovca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba