POLITIČKO LAJKANJE

Zagorski političari rado objavljuju detalje iz privatnog života, a izbjegavaju polemike i “besmislene rasprave”

Objavljeno: 13.04.2016. Jelena Jazbec

 

S obzirom na brojne pogodnosti koje donosi internet, on svoje mjesto nalazi u gotovo svim aspektima ljudskog života, počevši od zabave i razonode, do poslovanja, promocije, obrazovanja, obavljanja kupovine, traženja poželjnog partnera i sl.

Aktivna komunikacija

Možda najveći utjecaj internet je postigao u sferi ljudske komunikacije, koja je uvelike olakšana pojavom društvenih mreža, koje omogućuju jednostavno slanje poruka masi ljudi, ali i dobivanje povratnih informacija u kratkom vremenu. Te pogodnosti prepoznali su i političari, koji su sve više počeli koristiti društvene mreže u svojim političkim kampanjama, ali i u svakodnevnom životu, čak i nakon osvajanja vlasti. Društvene mreže, među kojima je najpopularniji Facebook, koriste za iznošenje vlastitih stavova o aktualnim društvenim temama, ali i o svojim političkim suparnicima. Također, ova platforma predstavlja mogućnost da predstave sebe ne samo kao političara ili političarku, nego kao “običnu” osobu koja nedjeljom ruča s obitelji, svako jutro vodi psa u šetnju ili uživa u dobrom filmu na televiziji.

Privatno vs. politika

U korištenju društvenih mreža ne zaostaju ni zagorski političari, koji su vrlo aktivni u gotovo svakodnevnom objavljivanju novih sadržaja, posebice na Facebooku. Za Zagorje International otkrili su nam što misle o društvenim mrežama i kakvu ulogu one predstavljaju u njihovom privatnom, ali i u političkom životu.


 

Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine KZŽ i predsjednica zagorskog HSS-a:

– Aktivna sam na Facebooku i rekla bih da sam na toj društvenoj mreži više privatna osoba, nego političarka. Naime, sve informacije vezane uz HSS, objavljuju se na službenim stranicama Županijske organizacije HSS-a stoga nije potrebno da ih objavljujem na svojem Facebook profilu. Smatram da je korištenje društvenih mreža u sferi politike dobro i korisno, ali mi se ne sviđa kada se službena priopćenja objavljuju putem društvenih mreža, a ne putem službenih kanala. Informacija time gubi na vjerodostojnosti.

Žarko Tušek, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik:

– Društvene mreže u sferi politike omogućuju transparentniju i kvalitetniju komunikaciju s javnošću, ali ne treba pretjerivati. Ja osobno imam privatni profil i službenu Facebook stranicu, koju koristim kao političar. Trudim se redovito objavljivati informacije i odgovarati na konkretna pitanja, ali bježim od uključivanja u debate i rasprave, jer to s vremenom počinje nalikovati na parodiju.

Zoran Gregurović (HDZ), gradonačelnik Krapine:

– Ako pogledate moj Facebook profil, vidjet ćete da je 99 posto mojih objava privatno. Za sve službene informacije, koristim isključivo službene stranice, poput stranice Grada, gdje veliki broj lajkova omogućuje i doseg do velikog broja ljudi.

Tomislav Končevski, predsjednik Stranke rada – hrvatskih laburista i saborski zastupnik:

– Aktivan sam i na Facebooku i na Twitteru. Političar se mora predstavljati javnosti i zato mislim da svakako mora biti aktivan na društvenim mrežama. Ja još nisam počeo ulaziti u polemike kao političar putem društvenih mreža, s obzirom na to da još nismo oformili tijelo stranke. To je važno zato što putem društvenih mreža ne namjeravam govoriti samo u svoje vlastito ime, nego i u ime stranke.

Marija Puh (HNS), saborska zastupnica:

– Društvene mreže po meni su izrazito korisna stvar, ali samo uz savjesno korištenje i usmjeravanje pažnje na zaštitu podataka. Aktivna sam na Facebooku, na Twitteru nisam, jer se nisam baš našla na toj društvenoj mreži. Na svojem Facebook profilu objavljujem vlastita mišljenja, s time da kada smatram da je neka objava privatna, zaštitim je tako da je mogu vidjeti samo moji prijatelji. Političke objave su javne, tako da ih može vidjeti što veći broj ljudi.

Žarko Miholić, predsjednik Narodne stranke – reformista KZŽ i načelnik Zlatar Bistrice:

– Osobno ne koristim ni Facebook ni Twitter, no kao stranka dosta smo aktivni na društvenim mrežama. Mislim da je to jako dobar način komuniciranja za informiranje te razmjenu političkih i drugih mišljenja i stavova. No, nažalost mnogi društvene mreže zloupotrebljavaju i često ih koriste za diskreditaciju, omalovažavanje ili vrijeđanje.

Željko Kolar (SDP), krapinsko – zagorski župan:

– Ja sam prije svega za neposredni kontakt sa ljudima, razgovor oči u oči, iako je neupitno da društvene mreže imaju svoju funkciju i ulogu. Objektivno gledajući, one jesu medij preko kojega se može brzo i efikasno poslati poruku, ali s druge strane, na njima se može naći takvih bljuvotina od kojih vam se zgadi život. Tijekom kampanje koristio sam Facebook, zajedno sa sloganom “I moja majka Kolara lajka”, što se pokazalo vrlo dobrim. Profil na Facebooku prestao sam koristiti jer se nakon što sam postao župan, informacije o svim mojim aktivnostima nalaze na internetskim stranicama Krapinsko-zagorske županije. Mogućnost ponovnog korištenja Facebooka nisam u potpunosti isključio. Razmišljam da ponovno aktiviram svoj profil kako bih se mogao slobodnije izraziti i poslati neke poruke, vezane za dnevnu politiku koja se zaoštrila, a koje ne želim objavljivati preko županijskih stranica.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba