Sjednica GSV-a

Stopa nezaposlenosti u Zagorju za 2,3 posto manja nego u Hrvatskoj

Objavljeno: 11.04.2016. mladenmandic

U Krapini je održana četvrta sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća. O kretanjima na tržištu rada u Županiji za siječanj i veljaču govorila je predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mirjana Jurman, naglasivši kako od 2014. godine raste broj zaposlenih.

Udio mladih i starijih

– Broj nezaposlenih pada, stopa nezaposlenosti je 14,9 posto, što je za 2,3 posto manje u odnosu na stopu nezaposlenosti na razini Hrvatske koja iznosi 17,2 posto, naglasila je predstojnica Mirjana Jurman.

U odnosu na prethodne godine, smanjuje se i udio mladih osoba, a povećava udio starijih nezaposlenih osoba. Oko dvije trećine nezaposlenih osoba izlazi iz evidencije Zavoda zbog zapošljavanja što je u posljednje tri godine više od šest tisuća osoba. Kontinuirano raste i broj traženih radnika, koji je u prva dva mjeseca ove godine za 22,7 posto veći nego u 2015. godini.

Članice i članovi Vijeća izrazili su zadovoljstvo pozitivnim kretanjima na tržištu rada, ali su ponovno ukazali na veći nedostatak odgovarajućih kadrova i potrebu prilagodbe sustava školovanja tržištu rada. Vijeće je podržalo aktivnosti Županije u suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom te srednjim školama na poticanju usmjeravanja učenika na školovanje u deficitarnim zanimanjima.

Novi predsjednik

Gospodarsko – socijalno vijeće donijelo je Program rada za 2016. godinu. Dužnost predsjednika Vijeća na sljedećih godinu dana preuzeo je Damir Gorup, iz Vetropack Straže iz Huma na Sutli, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, a dužnost dopredsjednika Darko Šalković iz sastava sindikalnih udruga te zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek- Jambrek. Sjednici su prisustvovali i predsjednik Županijske gospodarske komore Josip Grilec te tajnica Županijske obrtničke komore Renata Vranić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba