10. Sajam zdravlja KZŽ

“O zdravlju je potrebno voditi brigu i onda kada nismo bolesni”

Objavljeno: 11.04.2016. Jelena Jazbec

U Pregradi je održan 10. Sajam zdravlja Krapinsko-zagorske županije, u organizaciji patronažnih sestara Doma zdravlja KZŽ i pod pokroviteljstvom KZŽ. Teme ovogodišnjeg Sajma zdravlja bile su: promicanje dojenja, živjeti zdravo od malena, piramida zdrave hrane, prevencija kardiovaskularnih bolesti, duhovnom izgradnjom do tjelesnog zdravlja, prevencija kroničnih nezaraznih bolesti, pružanje prve pomoći, pružanje hitne medicinske pomoći, prevencija debljine i rano otkrivanje karcinoma.

Važnost prevencije

Sajam je otvorio župan Željko Kolar, koji je zahvalio patronažnim sestrama.
– Patronažne sestre obilaze sugrađanke i sugrađane koji se nalaze u teškom zdravstvenom stanju. Njihov posao svakodnevno iziskuje predanost i nesebičnost te sposobnost da pokažu empatiju. Svoj posao obavljaju zdušno, i hvala im na tome. Zdravlje je bitno. Čovjek dok je zdrav ima stotinu želja, a kad je bolestan, ima samo jednu – da je zdrav.
No, kad nismo bolesni, pitanje je koliko vodimo brigu o svojem zdravlju. Zato je potrebno voditi računa o prevenciji, o kojoj se danas moglo dosta saznati na Sajmu zdravlja u Pregradi – rekao je Kolar, osvrnuvši se na činjenicu da je 2016. godina proglašena godinom borbe protiv dijabetesa, opasne bolesti od koje u KZŽ boluje 15 tisuća osoba.

Besplatno mjerenje tlaka i šećera

Posjetiteljima su se obratili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te glavna sestra Doma zdravlja KZŽ Biserka Sviben. Sajam je posjetio i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te zamjenica župana Jasna Petek. Svi zainteresirani građani mogli su besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer, a prigodnim programom uključila su se i djeca iz pregradskog dječjeg vrtića “Naša radost” te učenici Srednje škole Pregrada i Bedekovčina. Također, u sklopu održavanja Sajma zdravlja, u pregradskoj Gradskoj knjižnici otvoren je treći kutak za dojenje na području KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba