Dodjela majstorskih diploma

Predsjednik HOK-a D. Ranogajec poručio: “Nikada nemojte dopustiti da netko posrami vaše zanimanje”

Objavljeno: 04.04.2016. Jelena Jazbec

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije danas je u Srednjoj školi Krapina organizirala svečanu dodjelu 61 majstorske diplome kandidatkinjama i kandidatima koji su majstorski ispit položili u rujnu i prosincu 2015. godine. Kako je na samom početku objasnio predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, majstorsko zvanje omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrtnika te dobivanje dozvole (licence) za prijem naučnika na naukovanje. Preuzimanjem diplome, majstori dobivaju materijalni dokaz da su trenutno dostigli vrhunac u svojoj struci, te mogu pristupiti polaganju državne mature i upisati fakultet. No, osim otvaranja novih mogućnosti, dobivaju i važnu odgovornost – prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlade generacije.

– Učite mlade generacije da je vrijedno raditi i nikada nemojte dopustiti da netko posrami vaše zanimanje – majstorima je poručio predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Sedamnaest zanimanja

S Ranogajcem se u svome obraćanju složio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Treba stvoriti takav sustav obrazovanja da djeca budu ponosna kada završe svoj trogodišnji program i da nakon toga imaju kruh u rukama. Zalažem se za prilagođavanje sustava obrazovanja potrebama gospodarstva – rekao je Kolar. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan i šefica Odjela za obrazovanje HOK-a Mirela Lekić, a diplome je novopečenim majstorima uručio Mario Antonić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta, koji je najavio buduće aktivnosti Ministarstva.

– Ispred Ministarstva, ne mogu vam obećati brda i doline. Trudimo se da naša vrata budu uvijek otvorena za naše poduzetnike. Ono što sad sa sigurnošću mogu reći, jest da će delegacija Ministarstva uskoro posjetiti županiju. Također, u svibnju ćemo objaviti natječaje koji će biti posebno prilagođeni mladima – rekao je Antonić, uručivši diplome za sljedeća zanimanja: automehaničar, autoserviser, bravar, elektromehaničar, frizer, instalater grijanja i klimatizacije, kozmetičar, kuhar, natkonobar, plinoinstalater, soboslikar – ličilac, stolar, strojobravar, tokar, vodoinstalater, zidar te vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije.

Četiri ispitna roka

Jedan od novopečenih majstora je i Zvonko Pilić, koji već 26 godina radi u Austriji, a u Hrvatsku je došao položiti majstorski ispit.

– Radim zimske vrtove, prozore i vrata. S obzirom na to da je velika razlika u plaćanju majstorskog ispita u Hrvatskoj i Austriji, a i nije lako položiti s obzirom na njemački jezik koji govorim, ali ne sto posto gramatički točno, odlučio sam doći ovamo. Već 23 godine imam poduzeće u Hrvatskoj, koje je povezano s austrijskim, i bez ove diplome ne bih više bio u mogućnosti obavljati poslove koje sam obavljao do sad – otkrio nam je Zvonko.

Klementina Varga, frizerka iz Zlatara, ističe kako zasad nema u planu otvoriti vlastiti obrt, iako ostavlja otvorenom i tu mogućnost.

– Odstažirala sam dvije godine, poslodavci su nam dužni platiti majstorski ispit pa sam to odlučila iskoristiti. Za sada nemam u planu pokrenuti vlastiti posao, ali jednog dana, zašto ne – kaže Klementina.

Obrtnička komora KZŽ najavila je kako od ove godine majstorske ispite provodi u četiri ispitna roka – u veljači, svibnju, rujnu i prosincu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba