Raskošno i svečano

Mimohodom povijesnih postrojbi i svečanom sjednicom, završila trodnevna proslava Dana Grada Pregrade

Objavljeno: 03.04.2016. Jelena Jazbec

Trodnevnim zabavnim i kulturnim programom, ovog je vikenda svečano proslavljen Dan Grada Pregrade.

Proslava je započela u petak navečer, koncertom u OŠ Janka Leskovara, čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za energetsku obnovu Dječjeg vrtića “Naša radost“. Ovaj događaj uspješno je priveo kraju višemjesečnu crowdfunding kampanju – prikupljeno je dovoljno sredstava za novo krovište vrtića.
Zabavni program nastavljen je u velikom šatoru postavljenom na središnjem Trgu Gospe Kunagorske, gdje je pretežito mlađahna publika uživala u nastupu “Pirata“ i “Grupe Kingsi“.
Sljedećeg dana je na igralištu NK Pregrada odigrana utakmica između reprezentacije hrvatskih gradonačelnika i veterana NK Pregrada. Gradonačelnici su izgubili rezultatom 4-1. Subotnju večer obilježio je nastup Daddy Cool Banda i Balaševićevog tribute benda “Neki novi klinci“.

Mladost – pokretač Pregrade

Danas ujutro proslavljena je sveta misa na kojoj su sudjelovale pripadnice i pripadnici povijesnih postrojbi te čelnici Grada i njihovi gosti. Potom je od “zagorske katedrale“ – crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, krenuo svečani Mimohod povijesnih postrojbi, koji je predvodila limena glazba i domaća povijesna postrojba “Keglevićeva straža“. U Mimohodu su sudjelovali i Varaždinska građanska garda, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža, Zrinska garda iz Čakovca, Turopoljski banderij iz Velike Gorice, Trenkovi panduri iz Požege, Viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz slovenskog Žužemberga, Sloga i Stara kubura iz Stipernice te Sveti Leonard, Pucačka družina Grof Keglević i Složna kubura iz Pregrade. Zapovjednici postrojbi prema službenom protokolu prijavili su se gradonačelniku Marku Vešligaju na središnjem gradskom trgu, a kolona je potom prošla ulicama grada do gradskog groblja, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće.
U 11 sati u gradskoj vijećnici započela je svečana sjednica, koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Zlatko Šorša. Gradonačelnik Vešligaj predstavio je najvažnije gradske događaje, projekte i aktivnosti u proteklih godinu dana, istaknuvši posebno završetak izgradnje Područne škole u Stipernici. Rekao je kako je ponosan na činjenicu da se Pregrada nalazi na prvom mjestu liste malih gradova s obzirom na ulaganje u obrazovanje, te na prvom mjestu liste najsigurnijih gradova u Hrvatskoj, s obzirom na broj provala. Obećao je kako će i dalje marljivo raditi na pokretanju gospodarstva i izgradnji Pregrade, koja već sada predstavlja iznimno ugodno mjesto za život.
Riječi hvale za gradonačelnika i Grad Pregradu imali su i gosti sjednice.
– Pregrada je najbolji dokaz da se velike stvari mogu pokrenuti kada se glave stave skup. Mladost je to što gura Pregradu naprijed i ja čestitam Marku, s kojim sam u svakodnevnom kontaktu – rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Dan svih građana

Prisutnima se obratio i dječji gradonačelnik Leo Filipčić, koji je predstavio vlastite aktivnosti u protekloj godini, što se posebno dojmilo predsjednice Županijske skupštine Vlaste Hubicki.
– Pregrada je oduvijek bila spoj ruralnog i urbanog, spoj tradicije i modernog, spoj uspjeha i mladosti… Pregrada je jedan od najboljih dokaza da živimo u najljepšem frtalju svijeta. A posebno mi je drago da imate ovako aktivnog dječjeg gradonačelnika i mogu reći da samo pametni gradovi odgajaju svoje gradonačelnike – rekla je Hubicki.
Sjednici su prisustvovali i saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić, Tomislav Končevski i Marija Puh, te pomoćnica ministra turizma Martina Jantol.
Na kraju sjednice, najistaknutijim građankama i građanima podijeljene su prigodne zahvalnice, diplome i plakete. Gradski čelnici i njihovi gosti druženje su nastavili na središnjem trgu, gdje su se brojni građani zabavljali uz nastup Optimista Zagorja.
S obzirom na to da je ovogodišnja proslava Dana Grada bila ponešto drugačija od prošlogodišnjih, raskošnija i svečanija, gradonačelnika smo upitali je li zadovoljan onime što se u Pregradi zbivalo u protekla tri dana.
– Jako sam zadovoljan, ovogodišnja proslava nema samo ovaj svečani dio, nego je Grad Pregrada u suradnji s Turističkom zajednicom odlučio građanima ponuditi malo zabave. Na trgu je bilo živo, bilo je puno ljudi, čime sam zadovoljan, jer Dan Grada mora biti i dan građana – rekao je Vešligaj.
U poslijepodnevnim satima, prigodnim programom kraj kapele svetog Stjepana u Kostelu obilježen je završetak proslave Dana Grada, ali i manifestacije “Kostelska uskrsna pištola“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba