6. Izložba bučinog ulja

Zagorec šampion: Dobitnik Velikog zlata i proizvođač najboljeg crnog ulja u regiji je OPG Mladena Cesarca iz Oroslavja

Objavljeno: 02.04.2016. Alen Brodar

Obiteljsko – poljoprivredno gospodarstvo Mladena Cesarca iz Oroslavja s osvojenim Velikim zlatom, šampion je ovogodišnje, šeste po redu Izložbe bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske, na kojem je sudjelovalo 38 proizvođača ulja iz četiri županije – Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke i domaćina, Krapinsko – zagorske. Izložba se održala u Roses Fashion Outletu u Svetom Križu Začretju.

– Naravno, sretan sam. Drago mi je što je prepoznat toliki uloženi trud. Iako se proizvodnjom bučinog ulja bavimo tek tri godine, ova nagrada mi je svakako poticaj za povećanje kapaciteta. Trenutno proizvodimo na 15 hektara zemlje, od toga je šest hektara mojih, a ostatak smo dobili na korištenje. Htio sam u privatne vode krenuti i proizvodnja ulja se nametnula sama po sebi, a osim mene rade supruga i otac. Ovisno o godini, proizvodimo od tisuću litara na više, a kupaca ima, jer ako je kvaliteta, ljudi to prepoznaju. Proizvodimo čisto ulje, koje je malo skuplje od salatnog i to je bio dosta rizičan potez, ali pokazao se dobrim, prodaja dobro ide. Cijena jedne butelje od 7,5 decilitara je 90 kuna, a za plasman ulja, moram priznati, dosta je zaslužan internet, pogotovo Facebook, ali prodajemo i na kućnom pragu, putem preporuka, rekao je šampion izložbe Cesarec, objasnivši da, kako bi se dobila litra ulja toplim prešanjem treba od tri do tri i pol kilograma bučinih košticama za hladno prešanje treba čak sedam do osam kilograma za litru.

Svake godine sve bolji

Srebrnu medalju za bučino ulje prešano zahtjevnijim, hladnim postupkom dobili su OPG Tkalec iz Čakovca te Uljara Agroprom – Patričević iz Petrijanca. Broncom su se okitili Danijel Sinković iz Bedekovčine i Uljara Šenkovec iz Čakovca.
Što se tiče nerafiniranih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje, zlatnu medalju dobili su i OPG Tkalec iz Čakovca, OPG Danijela Sinkovića iz Bedekovčine te Karmela Županić iz Vidovca. Šest proizvođača bučina ulja okitilo se srebrnim odličjem, dok je broncu dobilo 14 proizvođača.
– Kvaliteta ulja bila je vrlo dobra. Bilo je i najviše proizvođača do sada, bilo je i dosta novih, pa je srednja ocjena izložbe ipak nešto lošija nego prošle godine, ali ono što veseli je da su svi prihvatili prošlogodišnjih savjeta, da se trebaju odmaknuti od drugih vrsta ulja u bučinom ulju. Tako da mislim da će bučina ulja i ubuduće iz godine u godinu biti sve bolja. Ove smo godine imali 47 uzoraka, od toga devet hladnih i 38 nerafiniranih toplih, a ocjenjivala se senzorika, koja je nosila 20 bodova od mogućih 30 te parametri kemijske prirode koji ukazuju na kvarenje ulja, rekao je Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane iz POU Bioinstituta Čakovec. Dodao je da veliko zlato od ostalih odvaja iskonski okus i dobro posušena te vrhunska sirovina. Kako proizvesti dobro bučino ulje, prezentirali su učenici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina.
– A i to je raritet ovogodišnje izložbe, po prvi puta imamo bučino ulje koje sa osvojenih 28,94 od mogućih 30 bodova zadovoljava sve kriterije za dodjelu Velike zlatne medalje, zaključio je Martinec.
Sljedeća Izložba bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske održat će se u Zagrebačkoj županiji, a domaćin ovogodišnje, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo rezultatima Zagoraca.

Izvanredni Zagorci

– Ove smo godine imali najviše izlagača do sad, njih 38, a imali smo i 47 uzoraka. Također, prošle smo godine imali četiri izlagača iz Krapinsko – zagorske županije, a ove ih godine imamo devet sa čak 20 uzoraka. A najveće je priznanje Veliko zlato, Zagorje ima šampiona ovogodišnje izložbe bučinog ulja. Uz zlato, imamo i jedno srebro te četiri bronce, što je izvanredan rezultat. Analiza koju je radio Institut iz Čakovca pokazala je da je kvaliteta bučinog ulja iz Sjeverozapadne Hrvatske, pa tako i u Zagorju, sve bolja, rekao je župan Kolar. Objasnio je da je uopće do organizacije takve izložbe došlo zbog toga jer bučino ulje kao izuzetno kvalitetan proizvod na tržištu nema vrijednost kakvu bi trebalo imati, pogotovo ako se uspoređuje s maslinovim uljem.

– Zaključili smo da našim proizvođačima treba jedan poguranac, da im omogućimo da se predstave tržištu i da im odradimo dio marketinga. Zato bih iskoristio priliku da se zahvalim Roses Outlet centru što su omogućili da u njihovim prostorima imamo izložbu u subotu, kada njime prolazi više tisuća ljudi. Tako se 15 proizvođača koji imaju prodajne štandove ima mogućnost predstaviti novim kupcima, koji do sada nisu znali za njih. Sigurno će dio proizvoda prodati, a s obzirom na kvalitetu koju imaju, uvjeren sam da će se jednom kad kupe, vraćati po još, zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba