Reorganizacija Hitne pomoći

Župan Željko Kolar: Prijedlog izmjene Mreže hitne pomoći neprihvatljiv je za Zagorce

Objavljeno: 01.04.2016. mladenmandic

 

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je postupak Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću vezan uz Nacrt prijedloga Mreže hitne medicine. Ovim prijedlogom predviđa se ukidanje sva četiri postojeća dežurstava u Klanjcu, Pregradi, Konjščini i Mariji Bistrici, a predviđa novi tim T1 u Pregradi i tim T2 u Mariji Bistrici.

Loša kompenzacija

– Ukidanje čak četiri dežurstva ne može se kompenzirati uvođenjem po jednog tima T1 i T2, a posebice jer bi tim T2 u Mariji Bistrici činili samo medicinska sestra, odnosno tehničar i vozač, bez liječnika. Stav Krapinsko – zagorske županije je da smo ovakvim prijedlogom zakinuti i da će značajan dio naših stanovnika, a najviše onih s područja grada Klanjca, te općina Kumrovec, Tuhelj, Kraljevec na Sutli i Zagorska Sela ostati zakinuti za pravovremenu intervenciju koja ponekad doslovce “život znači”. Primjerice, ovakvim prijedlogom stanovnik Zagorskih Sela hitnu intervenciju dobije u prosjeku za 33 minute, a prema svim standardima trebao bi je dobiti za gotovo upola kraće vrijeme – 18 minuta. Stanovnici Kraljevca na Sutli nisu u ništa puno boljoj situaciji – oni intervenciju mogu dobiti za prosječno 29 minuta, a stanovnici Kumrovca za 27 minuta. Uvođenjem tima T1 u Klanjcu, ovi stanovnici hitnu medicinsku pomoć dobili bi za daleko kraće vrijeme – za deset do najviše 16 minuta. Svakako da je ovakav prijedlog Mreže hitne medicine za Krapinsko – zagorsku županiju apsolutno neprihvatljiv. Naglašavamo da je Županija još prije godinu dana tražila dodatna dva tima T1 za Pregradu i Klanjec. Štoviše, Hrvatski zavod za hitnu medicinu na to se traženje pozitivno očitovao i uputio Ministarstvu zdravlja u ožujku 2015. godine prijedlog za uvođenjem ovih timova. Na moju inicijativu održana su dva sastanka s ministrom zdravlja Darijem Nakićem, na kojem su argumente struke dali i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić i njegova zamjenica za medicinska pitanja dr. Jadranka Urbanc. U razgovorima ne samo da smo se pozivali na mišljenje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu o potrebi uvođenja dva dodatna tima T1, već smo i iskazivali spremnost za davanje 1,5 milijuna kuna vlastitog novca godišnje za organizaciju hitne službe za područje Marije Bistrice i Konjščine, a sve kako bi svi naši stanovnici imali primjerenu i ujednačenu hitnu medicinsku skrb – rekao nam je zagorski župan Željko Kolar.

Savjetovanje do 2. svibnja

Dodao je kako je Javno savjetovanje otvoreno do 2. svibnja te da će se Županija kroz ovaj postupak boriti za primjerenu i dostupnu hitnu medicinsku skrb za svakog Zagorca i Zagorku, bez obzira u kojem dijelu županije oni živjeli.


Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek:

Ukinu li nam Hitnu krenut ćemo s potpisivanjem peticije

U ime grada Klanjca i četiri okolne općine koje su vezane uz punkt Hitne medicinske pomoći u Klanjcu – Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli, oglasio se i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.
– Na području grada Klanjca i okolne četiri općine koje gravitiraju prema punktu Hitne medicinske pomoći u Klanjcu, imamo pet međunarodnih i međudržavnih graničnih prijelaza, a tu su i Terme Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, Muzej Staro selo u Kumrovcu i Galerija Augustinčić, koji mjesečno privlače na desetke tisuća turista iz Hrvatske i inozemstva. Osim toga, ovom odlukom, ako se usvoji, bez sanitetskog prijevoza ostalo bi i sve starije stanovništvo koje još uvijek nekako živi na ovim prostorima. Ovakvim prijedlogom nakon ukidanja suda, prijeti se totalnim uništenjem ovog dijela Zagorja – rekao nam je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, dodajući da ako ovaj prijedlog koji se danas pojavio na internetu bude i konačan da će, nakon što su uputili otvoreno pismo ministru, započeti i s potpisivanjem peticije za vraćanje punkta Hitne medicinske pomoći u Klanjec.


 

Krešimir Božić – ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu u Zagorju:

Za tjedan dana javna prezentacija reorganizacije

Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu u Krapinsko – zagorskoj županiji rekao nam je da 8. travnja u Zavodu za javno zdravstvo imaju prezentaciju reorganizacije Hitne medicinske pomoći od strane vodećih ljudi u Ministarstvu, pa će nakon toga sve biti puno jasnije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba