EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

U Partijskoj školi uskoro bi trebala započeti proizvodnja alkohola u prahu

Objavljeno: 01.04.2016. mladenmandic

U Zagorju se alkohol uvijek pio i koristio u tekućem obliku. No, stvari bi se ubrzo mogle iz temelja promijeniti. Posljednjih dana u medijima je snažno odjeknula vijest kako su američki regulatori odobrili proizvodnju i prodaju novog proizvoda pod nazivom Palcohol, koji je zapravo alkohol u prahu i za njegovu konzumaciju dovoljno je prah samo pomiješati s vodom i dobije se alkoholna tekućina.

Inventar državne imovine

Širenje čudotvornog praha uskoro bi se trebalo proširiti i na tržište Balkana. Naime, nakon što je nova Vlada ekspresno smijenila dosadašnjeg predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića i za novog ravnatelja imenovala Tomislava Bobana, Državni ured za upravljanje državnom imovinom je pod hitno napravio inventar državne imovine koja bi mogla biti predmetom prodaje, a sve to kako bi se smanjio deficit državnog proračuna. Jedna od nekretnina koja Državi iz godine u godinu samo stvara velike gubitke je i bivša zgrada Partijske škole u Kumrovcu. Podsjetimo, prije mjesec, dva za nju su se također interesirali i Švicarci koji bi u njoj snimali horor filmove. No, ponuda Amerikanaca je ipak Kumrovčanima puno prihvatljivija.
Kako smo ekskluzivno doznali, inovator Mark Philips i američka kompanija Lipsmark iz Arizone, poslali su pismo namjere hrvatskoj Vladi za kupnju bivše zgrade Partijske škole u kojoj bi se mogao proizvoditi alkohol u prahu. Ta tvrtka mogla bi postati i ekskluzivni distributer alkohola u prahu za balkansko tržište.
– Tito je poznati brend na području bivše Jugoslavije i mislimo da bi naša proizvodnja u Titovom rodnom Kumrovcu, jako dobro marketinški odjeknula. S malo novca za kupnju i za početnu investiciju, te s jeftinom radnom snagom u Hrvatskoj, mislimo da će nam posao dobro krenuti – napisali su u pismu namjere Amerikanci dodajući kako veliku podršku u ostvarivanju svog projekta očekuju i od predsjednika Vlade, hrvatskog Kanađanina, Tihomira Oreškovića.
Inače, osim proizvodnje uobičajnih pića alkohola u prahu za balkansko tržište poput šljivovice, piva ili zagorskog vina, u prahu bi se također proizvodili i cviček i Chivas, omiljena pića najpoznatijeg Kumrovčana, ali i vino iz glasovitog Titovog vinograda koje sada na tržište plasira umirovljeni policajac Ivan Mikša. Ta pića bi se izvozila i na kinesko tržište na kojem je Zagorcima put prošle godine utro najpoznatiji zagorski vinar Boris Drenški iz Rusnice, koji tamo svoje butelje ledene berbe prodaje po vrtoglavoj cijeni od čak stotinjak eura.

Smanjeni troškovi transporta

I zagorski župan Željko Kolar podržava cijeli projekt.
– Kina je doista daleko i na transport vina u tekućem obliku imali bi zaista velike troškove. Ovako, s vinom u prahu, troškove transporta smanjili bi za 20 do 30 puta, pa bi naša zagorska vina u konkurenciji sa španjolskim, francuskim ili vinima iz Južne Amerike, bila daleko konkurentnija i privlačnija prosječnom kineskom kupcu. Apsolutno podržavam ovaj projekt – rekao nam je župan Željko Kolar.
Amerikance također podržava i bivši župan i bivši SDP-ov ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, koji je za nedavnog boravka u Kini, Kinezima predočio sve proizvode s kojima bi se Zagorci uskoro mogli pojaviti na velikom kineskom tržištu.
– Kad im već zbog velikih troškova transporta nismo mogli prodati naše vlakove iz tvornice “Đuro Đaković” za koje su bili zainteresirani, nadamo se da ćemo s vinima u prahu s Kinezima puno lakše i uspješnije poslovati – rekao je Hajdaš Dončić.


Danas od 10 do 12 sati degustacija u Starom selu

Kako bi mještane Kumrovca upoznali s cijelim projektom proizvodnje, danas od 10 do 12 sati u Muzeju Staro selo, predstavnici tvrtke Lipsmark besplatno će dijeliti pakiranja alkoholnog praha – piva, vina, rakije, viskija te raznih likera i koktela. Stoga, svi koji žele degustirati ovu inovaciju čija bi masovna proizvodnja uskoro trebala početi u Partijskoj školi, mogu navratiti. Uz degustaciju, svi će dobiti i upute kako pakiranja u prahu mogu koristiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba