Klanjec

U Gradskoj knjižnici predavanje o stoljetnom spomeniku kulture, kapelici svetog Florijana

Objavljeno: 31.03.2016. Jelena Jazbec

Danas u 19 sati u Gradskoj knjižnici “Antun Mihanović“ u Klanjcu, održat će se predavanje o važnom klanječkom stoljetnom spomeniku kulture, kapelici svetog Florijana.

2006. godine, inicijativom Kulturnog centra Klanjec, pokrenuta je obnova kapelice, koja je do tada bila u vrlo lošem stanju. Uz potporu Ministarstva kulture, Krapinsko-zagorske županije, Grada Klanjca i Župe, vanjski dio kapele je saniran i pred samim završetkom obnove.
Na predavanju, koje će održati koordinator radova Vitomir Zamuda, posjetitelji će saznati zašto je sveti Florijan zaštitnik Klanjca, kako se kapelica gradila i obnavljala tijekom stoljeća, što su pokazala posljednja iscrpna konzervatorska istraživanja i što je sve učinjeno za njezino spašavanje posljednjih godina.

Ovime je završen tek jedan dio obnove, jer je u planu uređivanje unutrašnjosti kapelice, koji također zahtijeva značajna financijska sredstva.
– Današnji događaj bit će prilika da pozovemo župljane klanječke župe i sve naše sugrađane da se osobno uključe u ovu zahtjevnu obnovu svojom donacijom, prema vlastitim mogućnostima, i na taj način postanu dio ove lijepe priče i zajedništva u očuvanju naše baštine. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane – poručuju iz Grada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba