Nezainteresiranost

Iako tečaj za spasioce na vodi pruža sigurno zaposlenje, godišnje se u Zagorju educiraju samo dva kandidata

Objavljeno: 29.03.2016. Jelena Jazbec

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je registrirano 279.168 nezaposlenih. Unatoč toj velikoj brojci ljudi koji još uvijek čekaju svoju priliku na tržištu rada, ponekad je pravi izazov pronaći nezaposlene ljude voljne uključiti se u program osposobljavanja za zanimanja koja pružaju sigurno zaposlenje.

Iz razgovora s ravnateljem Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davorom Šimunovićem saznali smo kako je upravo program Hrvatskog Crvenog križa za osposobljavanje spasioca na vodi jedan od onih manje poželjnih.
– Naš je plan bio da mi svake godine educiramo barem deset spasioca na vodi, koji bi radili u našim toplicama, na moru, na Jarunu u Zagrebu, gdje ih očekuje siguran posao. No, nažalost, godišnje uspijemo educirati tek dva spasioca – rekao je Šimunović.

Zahtjevna norma

Na pitanje što je razlog tako slabom odazivu, Šimunović ističe kako se najvjerojatnije radi o tome da su Zagorci loši plivači te stoga ne mogu isplivati zadane norme, koje su preduvjet za ulazak u program.
Naime, prema kriterijima za pristup tečaju, kandidat ili kandidatkinja moraju biti punoljetni, moraju imati minimalno srednju stručnu spremu ili upisan završni razred srednje škole, moraju posjedovati uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti i znanje plivačkih tehnika kraul i prsno. Da bi dokazao svoje plivačke sposobnosti, kandidat mora isplivati 400 metara za manje od osam minuta i roniti 25 metara u daljinu.

Cijena tečaja 400 kuna

Kako doznajemo od glasnogovornice Hrvatskog Crvenog križa Katarine Zorić, svake godine oko 400 kandidata u Hrvatskoj pristupi testiranju normi. U 2015. godini osposobljeno je 330 novih spasioca, koji svake dvije godine moraju obnoviti uvjerenje o osposobljenosti. Cijena tečaja je 400 kuna, a sudionik je dužan osigurati vlastitu opremu – masku, disalicu i peraje. Tečaj traje sedam dana, svaki dan od 8 do 18 sati, a uključuje teoretsku nastavu u predavaonici i praktičnu nastavu na otvorenim vodama ili bazenu.
– Prema našim informacijama, svi spasioci koji žele raditi, dobiju posao, ali odluka spasioca o tome gdje će raditi uvelike ovisi o uvjetima rada, osobnom dohotku, opremi i slično, budući da uvjeti rada nisu kod svih koncesionara isti – rekla je Zorić.
Svi zainteresirani Zagorci koji sebe smatraju dobrim plivačima, testiranju mogu pristupiti na zagrebačkom bazenu Utrine, svakog utorka u 10 sati i svake srijede u 14 sati, od 19. travnja do 1. lipnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba