KOSTEL/VINAGORA

Više od 250 pucača i pucačica sudjelovalo na ovogodišnjoj “Kostelskoj uskrsnoj pištoli”

Objavljeno: 28.03.2016. Alen Brodar

Tradicionalnim postrojavanjem hrvatskih povijesnih postrojbi, predvođenih domaćinima, Keglevićevom stražom, u Krapini je u subotu održana uvertira tradicionalne uskrsne manifestacije, “Kostelske uskrsne pištole”, koja se već 500-tinjak godina održava u Kostelu kraj Pregrade. Središtem Krapine prošetali su tako Dubrovački trombunjeri, Bakarska gradska straža, Svetonedjeljska garda i Bakarske žene te Keglevićeva straža, čija povijest seže u daleku 1523. godinu. Potom su pred zgradom Gradske uprave u Magistratskoj ulici podnijeli podnesak županu Željku Kolaru. Uz župana, postrojbe su dočekali i domaćini, gradonačelnici Krapine i Pregrade, Zoran Gregurović i Marko Vešligaj te predsjednik Gradskog vijeća Krapine Željko Pavić i krapinski dogradonačelnik Dragutin Kozina.

Savez povijesnih postrojbi EU-a

– Druženje s povijesnim postrojbama počelo je 2000. godine. Naš prvi predsjednik Josip Novak došao je na ideju da pristupimo Hrvatskom savezu povijesnih postrojbi, međutim te mu godine nismo mogli pristupiti jer nismo imali odgovarajuće odore, a nismo ni znali kako bismo zapravo trebali biti obučeni. U krapinskom Franjevačkom samostanu pronašli smo sve podatke o Keglevićima, koji su inače i dali izgraditi Crkvu sv. Katarine u Krapini. I tako smo 2001. godine primljeni u hrvatski Savez, koji danas broji 23 vojne povijesne postrojbe iz cijele zemlje. Mi se možemo pohvaliti da je naša povijesna postrojba ove godine u veljači, na Carskom balu u Beču, primljena u Savez povijesnih postrojbi Europske unije. To nam je izuzetna čast jer su prije nas u tome Savezu bile samo Varaždinska garda i Karlovačka građanska garda, dvije postrojbe koje su bile na bedemima obrane Beča od Turaka, rekao je Milan Flegar, predsjednik udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”.
– Kostel je posebno poznat po uskrsnim običajima. Naravno, i svi mi iz drugih dijelova Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog zagorja smo ponosni na tu tradiciju koja se pomalo preslikava i na druge krajeve. Naravno, Krapina kao srce Krapinsko – zagorske županije, kao kulturno i povijesno središte je već tradicionalno dočekala hrvatske povijesne postrojbe, koje potom kreću prema Pregradi i Kostelu. Posebno smo ponosni što smo ih mogli upoznati s poviješću Krapine i njenim znamenitostima – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Na njegove rijeći se nadovezao i zagorski župan Željko Kolar.
– U Kostelu se pred Uskrs puca već 493 godine i moram se zahvaliti svim povijesnim postrojbama iz čitave Hrvatske koje dolaze u Zagorje i pomažu nam da zadržimo tu našu tradiciju. Uskrs je najveći kršćanski blagdan i nekako je prirodno da budete kod kuće sa svojim obiteljima, a ti su ljudi stigli iz Dubrovnika, Bakra i drugih dijelova Hrvatske da bi bili ovdje s našom Keglevićevom stražom. To treba cijeniti. Treba voljeti svoje, ali cijeniti i tuđe – rekao je župan Kolar.

Blagoslov vatre i streljača

U subotu poslijepodne uslijedilo je otvorenje manifestacije na igralištu Područne škole u Kostelu. Manifestaciju je otvorio župan Kolar, nakon čega su slijedili pucnjava i zabava do večernjih sati. U 18.45 sati krenula je procesija i mimohod do crkve Svetog Mirka, gdje je održana tradicionalna euharistija te blagoslov vatre i streljača uz prisustvo povijesnih postrojbi.
U nedjelju na Uskrs u 5.30 sati, povijesne postrojbe su u svečanom defileu dočekivali djecu i žene koji su išli na blagoslov hrane i ranojutarnju misu, dok su ih muškarci pratili pucnjevima prema crkvi. U 6 sati oglasili su se i pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Pucnjava je trajala sve do 8 sati.
Najsvečaniji dio manifestacije bila je poslijepodnevna sveta misa u 16 sati kojoj je prisustvovalo preko 250 pucača i pucačica, a započela je mimohodom povijesnih postrojbi i kuburakih društava. Streljanje je trajalo sve do 19 sati.


Zavjetno hodočašće Majci Božjoj na Vinagori

Članovi dvadeset kuburaških udruga iz svih krajeva Hrvatske pucnjevima proslavili Uskrsni ponedjeljak

Danas je u sklopu manifestacije “Proljeće u Pregradi“, održano 2. Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, koje je okupilo dvadeset kuburaških udruga iz svih krajeva Lijepe Naše, kao i brojne hodočasnike.
Proslava Kristova uskrsnuća pucanjem iz kubura na Uskrsni ponedjeljak dugogodišnja je vinagorska tradicija obogaćena prošle godine, kada je okupljanje kuburaša pretvoreno u Zavjetno hodočašće.
– Vinagorsko proštenište ima bogatu povijest i vrijeme je da mu vratimo stari sjaj. Zajedničkim snagama mladi župe Vinagora i udruge s ovog područja rade na očuvanju tradicije, a proslava Uskrsnog ponedjeljka na Vinagori svakako zaslužuje biti pretvorena u ovakav veliki događaj – rekao nam je vinagorski župnik Dragutin Gereci, koji i sam rado zapuca iz kubure.

“Vinagorska kubura“

Zavjetno hodočašće organizirala je domaća kuburaška udruga “Vinagorska kubura“, u suradnji s DVD-om Vinagora, Župom Pohoda BDM i mladima župe Vinagora. Vinagorski breg pohodili su članice i članovi sljedećih kuburaških društava: “Okići“, “Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, “Stara kubura“ iz Stipernice, “Sveti Vid“ iz Klenovca, “Sveti Martin“ iz Poljane Sutlanske, “Sveti Juraj“ iz Hlevnice, “Desinićka kubura“, “Sveti Leonard“, “Sveti Petar“ iz Breznog, “Munja“ iz Tuhlja, “Sveti Pavao“ iz Prišlina, “Taborska kubura“, “Ban Toma Erdody“, “Sloga“ iz Stipernice, “Grof Keglević“ iz Pregrade, “Složna kubura“ iz Pregrade, “Dubrovački trombonjeri“, “Gradska straža Bakar“ i “Keglevićeva straža – Kostelska pištola“.

Otvorenje izložbe

Program je započeo pucanjem podno zidina barokne crkve, a nastavljen je procesijom od kapelice svete Barbare, koju su predvodili kuburaši. Svečano misno slavlje u crkvi Majke Božje Vinagorske predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, a sudjelovalo je ukupno trinaest svećenika. Po završetku svete mise, nekoliko prigodnih uskrsnih pjesama otpjevali su članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva “Doktor Antun Radić“ iz župe Svete Marije pod Okićem. Po završetku svete mise, kuburaši su ponovno zapucali i označili početak kulturno-zabavnog programa. U Područnoj školi otvorena je prigodna uskrsna izložba dječjih radova, a proslavu Uskrsnog ponedjeljka na Vinagori uveličao je nastup domaćeg glazbenog sastava “F band“ i Vinagorske limene glazbe. (Jelena Jazbec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba