“Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru“

Objavljeno: 28.03.2016. mladenmandic

Pokraj zagorskog srednjovjekovnog Dvorca Veliki Tabor, danas poslijepodne je u organizaciji Kuburaškog društva „Desinićka kubura“ održana manifestacija „Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru“ na kojoj je posjetiteljima Velikog Tabora prezentiran tradicionalni običaj uskrsnog pucanja iz kubure u Hrvatskom zagorju.

Nastupilo je 40-ak kuburaša iz zagorskih udruga koje njeguju ovaj stari, višestoljetni običaj. Uz domaćine Desinićku kuburu, sudjelovali su i Kuburaška društva Ban Toma Erdody iz Kačkovca kraj Kraljevca na Sutli, Sveti Martin iz Sutlanske Poljane, Tri kralja iz Kraljeva Vrha, te Kuburaško društvo Sveti Pavao iz Prišlina kraj Huma na Sutli. Nakon predstavljanja i smotre kuburaša u njihovim povijesnim odorama, uslijedilo je i tradicionalno pucanje ispred Dvorca Veliki Tabor, a nakon toga druženje kuburaša i njihovih gostiju te posjetitelja nastavljeno je i uz domjenak koji su priredili domaćini Kuburaško društvo „Desinićka kubura“.

U sklopu „Uskrsnog ponedjeljka u Velikom Taboru“ održane su i dvije prigodne radionice. Josip Jesih iz Desinića održao je radionicu izrade baruta, a velečasni dr. Danijel Crnić župnik u župi Vukomerec, inače rodom iz Desinića, održao je radionicu punjenja kubure i uskrsnog pucanja iz kubure.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba