KOBNO PUCANJE KARABITOM

Potresena teta: Cijelo smo jutro pekli kolače, pustila sam ga iz kuće samo na deset minuta i sada ga više nema. Ne mogu vam opisati kako se osjećam

Objavljeno: 26.03.2016. Alen Brodar

Običaj pucanja karabitom za uskrsne blagdane u Zagorju, koji su obično obilježeni veseljem, ovog je puta pokazao svoju drugu stranu te dokazao koliko se olako shvaća kada se djeca zabavaljaju tako opasnom igrom. Naime, danas oko 13.30 sati u Svedruži kod Petrovskog upravo je u takvoj “igri” smrtno stradao sedmogodišnji dječak M. P. iz Štuparja, koji je tijekom vikenda bio kod tete. Tragedija se desila u samo nekoliko minuta neopreznosti, na koliko ga je njegova teta Dijana Poslon, koja mu je ujedno i kuma, pustila da se ode van igrati s ostalom djecom koja su pucala.

Djeca sama pucala

– Cijelo je jutro bio sa mnom, pekli smo zajedno kolače. Otišao je nakratko van i već su mi za deset minuta dotrčali javiti da se dogodilo nešto strašno, da ga je pogodila bačva. Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Znam da nije normalno da djeca sama pucaju, ali bio je sa mnom cijelo jutro, izašao je samo na nekoliko minuta. I sad ga više nema, ispričala nam je potresena i uplakana teta.
Doznajemo da je pucalo troje djece, dva dječaka i jedna djevojčica, od kojih je najstariji imao 15 godina, a karabit im je ostao od prošlogodišnjeg Uskrsa. Odraslih nije bilo u blizini.
A kako je došlo do tragedije ispričao nam je jedan od dječaka koji su pucali.
– Iskopali smo rupu, u nju smo stavili limenku od graha i u nju šaku i pol karabita i malo vode. To smo poklopili žutom plastičnom velikom kantom, koja je na vrhu imala rupicu, kroz koju se to trebalo paliti, kako bi eksplozija digla kantu u zrak. Nakon nekoliko minuta, koliko je potrebno da se kanta napuni plinom, stavili smo na tu rupicu veći list papira i na njega šaku zemlje da ga drži. Zapalili bismo papir i kad bi plamen došao do rupice, to bi puknulo. Nekoliko puta nam je uspjelo, no baš kada je došao on, nije puknulo. Mislili smo da ni neće, a onda je potrčao da vidi što se događa. U trenutku kad se sasvim približio kanti, došlo je detonacije i kanta ga je pogodila u glavu – ispričao nam je dječak.

Nije bilo spasa

Teta nam je rekla da je hitna pomoć došla vrlo brzo i da su ga pokušavali oživjeti dobrih desetak minuta, ali bilo je evidentno da dječaku nema spasa, vjerojatno je smrtno stradao odmah prilikom detonacije pri kojoj ga je kanta pogodila u glavu. Stradali sedmogodišnjak je inače najstariji od troje braće i na jesen je trebao krenuti u školu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba