Natjecanje u Pregradi

Pobjednik 1. hrvatske glazbene olimpijade Ivan Habazin iz Marije Bistrice, Hrvatsku će predstavljati u Litvi

Objavljeno: 24.03.2016. Jelena Jazbec

 

U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi održana je 1. hrvatska glazbena olimpijada. Sudjelovali su Nikola Hršak, Lana Hušnjak, Monika Ileković i Hana Dolovčak iz OŠ Antuna Mihanovića, Petrovsko, Ivan Habazin iz OŠ Marija Bistrica, Lovro Kontent i Emanuel Rod iz OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica te Katarina Gregorin, Marta Hercigonja i Dario Hlupić iz OŠ Janka Leskovara, Pregrada. U prvom dijelu natjecanja sudionici su pristupili slušnom testu uz teorijska pitanja o glazbenom djelu. U drugom dijelu natjecanja, pokazali su svoje vještine pjevanja/sviranja meloritamskog primjera prima vista i taktiranja/kucanja ritamskog primjera prima vista. Nakon toga, izveli su vlastitu kompoziciju i kompoziciju poznatih skladatelja.

Koncert svih sudionika

Olimpijada je završila koncertom svih sudionica i sudionika u Gradskoj knjižnici Pregrada, na kojem su nastupili i Mali zbor OŠ Janka Leskovara te Klapa vučiteljice. Dodijeljena su priznanja za sudjelovanje, kao i diplome za najbolje natjecatelje. Zlatnu diplomu za osvojeno prvo mjesto dobio je Ivan Habazin iz OŠ Marija Bistrica, srebrnu diplomu Katarina Gregorin iz Pregrade, a brončanu diplomu Hana Dolovčak iz Petrovskog. Katarina Gregorin dobila je i priznanje za najbolje riješen slušni test, a Ivan Habazin za najbolju izvedbu pjesme poznatog skladatelja i za najbolju vlastitu skladbu. Pobjednik olimpijade Hrvatsku će predstavljati na Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi u Litvi, koja će se održavati od 28. do 30. travnja na Sveučilištu Klaipeda.

Pozitivni dojmovi

Organizator događaja bila je OŠ Janka Leskovara, na inicijativu nacionalne koordinatorice za Europsku udrugu glazbenih pedagoga Sabine Vidulin te stručne suradnice i predsjednice povjerenstva Hrvatske olimpijade Suzane Goldin. Održavanje su omogućili Kunagora, zanatska zadruga, Školska knjiga i Narodne novine, a podršku sudionicima pružila je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.
– Rezultati i dojmovi natjecatelja i njihovih mentora pokazali su da je mladim glazbenicima mogućnost ovakvog kreativnog umjetničkog izražavanja i predstavljanja na međunarodnoj razini vrlo motivirajuća i dobrodošla, što je odličan poticaj Hrvatskoj glazbenoj olimpijadi za nastavak uspješnog rada i organizacije – ističu organizatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba