Stari uskrsni običaji

U Gradskoj galeriji Zaboka do sutra otvorena izložba “Rože i rojžice – kinč negdar i denes” i “Vuzem u Zaboku”

Objavljeno: 23.03.2016. Jelena Jazbec

 

U Gradskoj galeriji Zabok otvorena je izložba “Rože i rojžice – kinč negdar i denes” i “Vuzem u Zaboku”. Sve okupljene pozdravila je zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Nevenka Gregurić, poznata zapisivačica i prenositeljica kajkavsko-zagorske baštine i tradicije.

Trud i marljivost

– Hvala ženama na trudu i marljivosti u izradi ovih prekrasnih rojžica, jer je u svaku utkana ljubav prema tradiciji koju trebamo i moramo prenositi na mlađe generacije – rekla je Gregurić, istaknuvši kako se iskreno nada da će uspjeti inicijativa za uvrštavanje kinča na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.
Voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec Tatjana Brlek posjetitelje je upoznala s kinčem, odnosno, običajem izrade ukrasa od krep papira.
– Od rane jeseni pa do kasnog proljeća, kada u vrtovima više nije bilo cvijeća, a cvjećarnice nisu postojale, u narodu se pojavio običaj izrade ukrasa od krep papira, a naročito izrada cvijeća. Cvijeće se izrađivalo po kućama za sve vjerske blagdane, te za obiteljske svečanosti, od rođenja do pogreba. Tradicija se prenosila s koljena na koljeno sve do današnjih dana – istaknula je Brlek.

Međunarodni dan poezije

Predsjednica Udruge “Ivan Perkovac“ Jasna Horvat predstavila je običaje vezane uz proslavu Uskrsa u šenkovečkom kraju i pročitala jednu svoju pjesmu. Prigodno uz Međunarodni dan poezije, pročitani su i stihovi Ljubice Komljenović i Višnje Makovskyi. U glazbenom dijelu programa nastupio je poznati zabočki glazbenik Tomislav Goluban. Za vrijeme programa otvorenja, trajala je i interaktivna radionica uskršnjeg kinča, nakon koje je uslijedilo kinčanje raspela koja su tom prigodom postavljena u Galeriji. Radionica će se za sve zainteresirane održavati i sutra, a izložba koju organizira Udruga za borbu protiv raka “Zlatno srce“ je otvorena do 24. ožujka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba