Iz Ureda slovenskog premijera Mire Cerara

“Žilet žica će se ukloniti, ali sigurno ne za dva tjedna”

Objavljeno: 22.03.2016. mladenmandic

Nakon najave o skorom ukidanju bodljikave žilet žice na granice između Hrvatske i Slovenije, u Uredu slovenskog premijera Mire Cerara potvrdili su kako Slovenija razmišlja o uklanjanju bodljikave žice nakon što je prekinuta balkanska migrantska ruta, no kako se to sigurno ne može očekivati u roku od dva tjedna, kako su pisali neki hrvatski mediji vezano na prošlotjedni razgovor Cerara s premijerom Tihomirom Oreškovićem u Bruxellesu.

Ovisi o jamstvima

– Nakon što su se prilike na balkanskoj ruti promijenile, Slovenija će još neko vrijeme pratiti razvoj događaja. Kad bude dovoljno jamstava da žičana ograda više neće biti potrebna, ona će najvećim dijelom biti uklonjena, ali će neki njeni dijelovi vjerojatno i dalje ostati radi lakše kontrole graničnih prijelaza, navedeno je u priopćenju za javnost iz Ureda slovenskog premijera.
Slovenski mediji navode da Cerar uskoro namjerava zamijeniti bodljikavu žilet žicu ljepšom i primjerenijom panel – ogradom koja je manje opasna za ljude i životinje, te da će se takva ograda postavljati samo na onim mjestima uz granične prijelaze, gdje bi se u budućnosti opet mogli očekivati migranti i izbjeglice. Slovenija je zbog migracijske krize postavila 156 kilometara žilet žice na 671 km dugoj kopnenoj granici s Hrvatskom, ali je osim u Hrvatskoj izazvala i prosvjede u slovenskim pograničnim krajevima, ovisnim o turizmu – posebice u Istri te u dolini Kupe.

Prosvjedne note

Bivša je hrvatska Vlada zbog ograde koja je na nekim mjestima prešla i na hrvatski teritorij, uputila čak osam prosvjednih nota i tražila uklanjanje žice, no objašnjenje Ljubljane je bilo da žica ne prejudicira graničnu crtu i da definitivno razgraničenje na kopnu i moru treba postići putem arbitraže koja se mora nastaviti, iako je Hrvatska iz nje izašla.
Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač tijekom svog prvog službenog posjeta Sloveniji, razgovarat će sa svojim kolegom, slovenskim ministrom Karlom Erjavcem. Prije toga, predviđeni su i odvojeni susreti sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom. Slovenski mediji pred Kovačev posjet govore o mogućem otopljenju odnosa i još boljoj gospodarskoj suradnji koja je zadnjih godina u usponu, ali navode kako granični problem i dalje ostaje otvoren.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba