I. MALARIĆ IZ BRUXELLESA

“Nikome nije ni do kakve priče, svi smo u uredima, šutimo i slušamo vijesti. Evakuirat će nas zgradu po zgradu”

Objavljeno: 22.03.2016. Alen Brodar

Dvije eksplozije odjeknule su jutros u zračnoj luci Zaventem u Bruxellesu, a nedugo nakon toga eksplodiralo je i na stanici metroa Maelbeek. U oba napada ima ozlijeđenih i poginulih osoba, a nakon eksplozija belgijska vlada proglasila je najviši stupanj sigurnosti u toj zemlji.
Eksplozije su uslijedile samo nekoliko dana nakon što je u Bruxellesu uhićen najtraženiji bjegunac na svijetu, jedan od odgovornih za napade u Parizu, Salah Abdeslam. Belgijski premijer Charles Michel potvrdio je da su teroristi odgovorni za napade na aerodromu i podzemnoj željeznici. Potvrdio je i da je napad u zračnoj luci počinio bombaš samoubojica. Pozvao je na smirenost i solidarnost u ovom tragičnom trenutku.

Pješačila do ureda

Mi smo uspjeli kontaktirati Krapinčanku Ivanu Malarić (27), koja radi u belgijskoj prijestolnici, u Europskoj komisiji, i koja nam je prenijela dojmove iz prve ruke.
– Krenula sam ujutro na posao i slušala belgijske vijesti na putu do ureda. Srećom, pješačim jer mi je ured 15 minuta hoda od stana, a stanice Maelbeek je svega pet minuta od mene. Uglavnom, na vijestima sam čula da su bile eksplozije na aerodromu, a kasnije i za ovu na stanici. Za sada moramo ostati u uredu i ne smijemo izlaziti van. Čudna atmosfera vlada s obzirom da nitko ništa ne radi, a moramo biti u uredu, slušaju se vijesti. Nikome nije ni do kakve priče, javila nam je Ivana Malarić. Budući da je i dalje na snazi najviši stupanj sigurnosti, kaže kako im osiguranje svako malo šalje na mailove informacije.
– Posljednja informacija je da ćemo biti evakuirani iz zgrada, to jest da će prazniti zgradu po zgradu, rekla nam je Ivana.

Poginulo 26 osoba

Službeni podaci kažu da je u napadima u Bruxellesu poginulo 26 osoba, a 136 ih je ozlijeđeno. Belgijska ministrica zdravstva Maggie de Block potvrdila je da je u eksplozijama u zračnoj luci poginulo 11 ljudi, a 81 osoba je ozlijeđena. Za taj napad belgijski tužitelj je potvrdio da ga je izveo bombaš samoubojica. Tvrtka koja upravlja podzemnom željeznicom La Stib je kazao RTBF-u da je najmanje 15 ljudi poginulo u eksploziji na stanici Maelbeek, 55 ih je ozlijeđeno, od čega je 10 u kritičnom stanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba