Uskoro preseljenje iz Magistratske u Ulicu Frana Galovića

Gradsko društvo Crvenog križa Krapine od svibnja u novouređenom prostoru

Objavljeno: 22.03.2016. Jelena Jazbec

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina osnovano je 7. prosinca 1885. godine, a u više od 130 godina djelovanja nikad nije imalo riješeno stambeno pitanje. Posljednjih dvadesetak godina, sjedište Društva bilo je u centru grada Krapine, u Magistratskoj ulici 12. Međutim, prostor koji je koristio Crveni križ vraćen je vlasnicima iz Argentine, a stupanjem na snagu sudske odluke, Društvo je bilo prisiljeno riješiti svoje stambeno pitanje. Od predsjednika GD-a Crvenog križa Davora Šimunovića, doznali smo kako je Društvo gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću predložilo deset lokacija koje bi mogle biti zadovoljavajuće za preseljenje. Naposlijetku je donesena odluka kako će novo sjedište krapinskog Crvenog križa biti poslovni prostor na prvom katu Lidlove zgrade.

Ulaganje od 480.000 kuna

– To je poslovni prostor koji je radio Krakom-Gradnja d.o.o. i gdje smo preko Skupštine Krakom-Gradnje dobili povoljnu cijenu od 800 eura po četvornom metru roh bau, što znači da je trebalo uložiti još 480.000 kuna. Do sad je uloženo tristotinjak tisuća kuna i još nam fali otprilike 170.000 kuna da bi dovršili projekt. Ovaj mjesec planiramo da bi većina radova bila izvršena. Falit će nam za dovršenje cijelog projekta još oko 150.000 kuna – rekao je Šimunović.
Preseljenje bi trebalo započeti sljedeći mjesec, a s radom u novom prostoru Društvo bi trebalo započeti u svibnju.

220 četvornih metara

Šimunović nas je proveo budućim sjedištem krapinskog Crvenog križa, gdje su radovi još u punom jeku.
– Poslovni prostor je na prvom katu, a povezan je s prizemljem liftom i širokim stepeništem. Radi se o 220 četvornih metara prostora, dakle, i kancelarijskog i učioničkog prostora i svih popratnih prostorija, te podzemnih garaža. U podzemnoj garaži imamo sedam parkirnih mjesta. Poslovni prostor će se sastojati od pet kancelarija, jedne manje i jedne veće učionice, hodnika, kuhinjice i sanitarnog čvora. Upravo je učionički prostor najvažniji, jer se u njemu provodi rad s djecom predškolske dobi, učenicima osnovnih i srednjih škola, a isto tako i s osobama treće životne dobi, koje se u tom prostoru druže, gledaju televizijski program, održavaju radionice, slušaju predavanja na zdravstvene i druge teme i slčno – istaknuo je Šimunović.
Prioritet je postaviti vrata i prozore, okrečiti zidove, spustiti stropove i postaviti sanitarije. Za sve ostalo, kaže Šimunović, neće biti sredstava. Ovaj bi poslovni prostor veličinom i funkcionalnošću treba zadovoljiti potrebe Gradskog društva Crvenog križa u sljedećih desetak godina.


 

Nastavljaju se sve aktivnosti

– Za pokretanje novih aktivnosti nemamo dovoljno ljudi, tako da zasad ostajemo pri programima koje imamo. Tu su prevencija suzbijanja bolesti ovisnosti i smanjenje štete, te dnevni boravak 60+, u kojem preko javnih radova zapošljavamo fizioterapeutkinju i jednu frizerku, dakle, ovdje osobe treće životne dobi mogu dobiti besplatne frizerske usluge i parcijalne masaže. Zatim imamo program pomoć u kući starijim osobama, koji provodi pet djelatnika, a ostat ćemo i kod naših aktivnosti vezano uz socijalnu trgovinu, gdje izuzetno dobro surađujemo s Centrom za socijalnu skrb, Gradom Krapina i Općinama Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Tu su i ostale naše redovne aktivnosti, od dobrovoljnog darivanja krvi do predavanja u vrtićima, te osnovnim i srednjim školama – najavio je Šimunović planove za 2016. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba