21. ožujka

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Objavljeno: 21.03.2016. Jelena Jazbec

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum za obilježavanje toga dana, 21. ožujka, odabran je simbolično, s obzirom na to da u sebi sadrži brojeve 21 i 3, te time asocira na trisomiju 21. kromosoma, što je osnovno obilježje Down sindroma. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (ukupno 46 kromosoma). Jedan kromosom potječe od majke, jedan od oca, a na svakom se od njih nalaze tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNA.

47 kromosoma

1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune otkrio je kako se kod osoba s Down sindromom na 21. paru kromosoma nalazi jedan kromosom viška, što znači da te osobe umjesto 46, imaju 47 kromosoma. Radi se o genetskom poremećaju koji nastaje prilikom začeća, a nije ga moguće izmijeniti ni izliječiti. Naziv Down potječe od prezimena engleskog liječnika Johna Langdona Downa, koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaja. Ovim međunarodnim danom nastoji se pobuditi svijest ljudi o poštivanju prava osoba s Down sindromom i nužnosti poboljšanja njihovog položaja u društvu.

Šarene čarape

Prosječno se jedno od 650 djece rađa s ovim genetskim poremećajem, koji onemogućuje uobičajen tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Znanstveno je dokazano da postoji preko pedeset karakterističnih obilježja sindroma, a njihov se identitet razlikuje od osobe do osobe. Osobe s Down sindromom u djetinjstvu trebaju veliku pažnju i podršku obitelji, ali i medicinsku i rehabilitacijsku skrb te poseban program učenja, no društvo u cjelini dužno je uključiti se u integraciju tih osoba, koje je potrebno osposobiti za što samostalniji život. Glavno obilježje međunarodnog dana je nošenje šarenih čarapa, zbog nemogućnosti osoba s Down sindromom da ih upare. Stoga se u inicijativu uključuju brojni pojedinci i udruge, koji nošenjem šarenih čarapa pružaju svoju podršku, progovaraju o problemima s kojima se susreću osobe s Down sindromom i nastoje potaknuti promjene.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba