51 GLAS PROTIV

Sabor izglasao proračun za 2016. – prihodi 114,9 milijardi, a rashodi 122,4 milijarde kuna

Objavljeno: 21.03.2016. Alen Brodar

Sabor je većinom glasova u ponedjeljak donio proračun za 2016. godinu. Za njega je glasovalo 80 zastupnika vladajuće većine dok je 51 oporbeni zastupnik bio protiv.
Ukupni proračunski prihodi projicirani su na 114,9 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,4 milijarde kuna, što čini planirani manjak državnog proračuna od 7,5 milijardi kuna odnosno 2,2 posto BDP-a.

U sklopu proračuna usvojen je i amandman Vlade kojim su osigurana 32 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca za ovu školsku godinu te ostali prihvaćeni amandmani.

Končevski tražio stanku

Na početku rada Sabora novi predsjednik Laburista, Tomislav Končevski zatražio je 10-minutnu stanku i to zbog neisplate sedam plaća radnicima TIBO-a iz Matulja, a čiji je vlasnik država.

Nakon stanke Končevski upozorio je da radnici TIBO-a nisu dobili sedam, a uskoro iščekuju osmu plaću koji kako stvari stoje neće dobiti.

– Način na koji se ova tvrtka bori za goli opstanak, takvom postupanju mora se stati na kraj. Radnike se ne smije prepustiti na milost i nemilost birokraciji – poručio je te upozorio da ne smijemo dopustiti da izgubimo još jedan hrvatski proizvod te da brodsku opremu uvozimo iz zemlja koje nemaju ovu tradiciju. Predložio je da se u cilju rješavanja problema uključi Uljanik.

– Apeliramo na Vladu da učini sve što je moguće za opstanak TIBO-a. Laburisti se zbog neisplate plaća nisu libili podnijeti kaznenu prijavu protiv bivšeg premijera. Ako se problem ne riješi nećemo se libiti podnijeti kaznenu prijavu protiv premijera Tihomira Oreškovića i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka koji je zadužen za upravljanje državnom imovnom – poručio je Končevski.

Padali amandmani oporbe

Inače, vladajuća većina je redom odbijala oporbene amandmane. Istu sudbinu doživjeli su i amandmani stranke Milana Bandića i zastupnika manjina koji su tražili da se savjetu za nacionalne manjine povećaju sredstva za četiri milijuna kuna te da se taj novac namakne sa stavke za SOA-u. Tražili su više novca za manjinske programe te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Miodrag Demo (BM 365) pak je povukao amandman kojim su tražili da se povećaju sredstva za trajna prava branitelja u iznosu od 55 milijuna kuna te da se taj novac namiri smanjivanjem proračunskih davanja političkim strankama i stavke za materijal i energiju KBC-a Zagreb.
Među odbijenim oporbenim amandmanima je i onaj SDP-ovaca Siniše Varge i Peđe Grbina koji su tražili povećanje sredstava za Imunološki zavod i to za pet milijuna kuna te da se taj novac nadoknadi između ostalog sa stavki namijenjenih za potpore vjerskim zajednicama, ali i političkim strankama.

S druge strane, prihvaćen je amandman HDZ-ovih zastupnika iz dijaspore kojim je predvođeno povećanje novaca za potporu povratka u BiH i to za četiri milijuna kuna, a novac će se nadoknaditi preraspodijelom unutar Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Saborska većina odbila je amandmane HDSSB-a koji su tražili 100 milijuna kuna za završetak cestovnog koridora prema Mađarskoj, što je i Vlada odbila.

– Kada Viktor Orban podigne telefonsku slušalicu i nazove našeg premijera novac će se osigurati – rekao je Branimir Glavaš (HDSSB) i zatražio očitovanje zastupnika, ali to nije pomoglo, budući da amandman nije dobio potrebnu većinu. Odbijen je i amandman kojim je HDSSB tražio 50 milijuna kuna za Podravsku brzu cestu, a prethodno su obijeni amandmani za navodnjavanje Slavonije.

– HDSSB neće prihvatiti ovaj proračun, a u budućnosti ni Vladu – poručio je razočarani Glavaš.


 

Strankama oduzeli 7,8 milijuna kuna da bi dali znanosti

Vlada je inače na telefonskoj sjednici, a prije samog glasovanja u Saboru, djelomično prihvatila amandmana klubova zastupnika Mosta, HSLS-a, BUZ-a i nezavisne zastupnice Gordane Rusak. Oni su tražili da se političkim strankama uzme oko 15 milijuna kuna te da se taj novac preusmjeri Hrvatskoj zakladi za znanost. Vlada je prihvatila da se političkim strankama uzme 7,8 milijuna kuna u korist znanosti. Usvajanjem ovog smandmana političkim strankama raspodijelit će se 55 milijuna kuna, koliko su imale i u prošloj godini.


 

Zastupnici su na proračun podnijeli ukupno 94 amandmana
Na predloženi državni proračun za 2016. godinu, saborski zastupnici podnijeli su 94 amandmana, što nije ni blizu rekordnih 500-tinjak amandmana, ali se s ovih amandmana 94 tražila velika preraspodjela novca. Primjerice, samo HNS-ovi iznosili su više od pola milijarde kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba