Analiza pokazala

Pregrada najsigurniji grad u Republici Hrvatskoj

Objavljeno: 20.03.2016. Jelena Jazbec

Grad Pregrada jedan je od najsigurnijih gradova u Republici Hrvatskoj, sa 0.5 provala na svakih 1000 stanovnika, pokazala je analiza koja je dio interaktivne mape Hrvatske koja će na jednom mjestu sadržavati relevantne informacije o požarima, potresima, poplavama i provalama u svakom od 128 hrvatskih gradova, a objavljivat će se redovito na portalu jutarnji.hr. Dizajner mape je Native Ad Studio EPH, na čelu sa sveučilišnim specijalistom za nacionalnu sigurnost Dušanom Miljušem i stručnjakom za 2D i 3D animacije Filipom Šarićem. Analiza je napravljena na temelju podataka Ministarstva unutarnjih poslova, zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Hrvatskih voda i Državnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Najviše provala u turističkim gradovima

U razdoblju od 2011. do 2015. godine u Hrvatskoj se dogodilo 88.000 provala, a ukupna šteta u samo jednoj od njih, u 2015. godini, iznosila je skoro 140 milijuna kuna. Provale se najčešće događaju u turističkim mjestima na obali, a najrjeđe u Slavoniji i Hrvatskom zagorju. Provale s najvećom materijalnom štetom događaju se najčešće u Zagrebu, pa je tako u 2015. godini četvrtina svih provala, s materijalnom štetom većom od 42 milijuna kuna, zabilježena upravo u hrvatskom glavnom gradu. No, kada se broj šteta stavi u odnos s brojem stanovnika, prvi po broju provala nije Zagreb, nego Poreč, u kojemu je u 2015. godini bilo 19.8 provala na 1000 stanovnika. To je 5.5 puta više od hrvatskog prosjeka. Poreč slijede i drugi istarski gradovi: Umag, Novigrad, Pula i Vodnjan. Stručnjaci ističu kako ih ta činjenica ne iznenađuje, s obzirom na to da se radi o turističkim gradovima u kojima se nalaze stambeni objekti koji su prazni tijekom jednog dijela godine.

Promocija Pregrade

Za razliku od turističkih gradova na obali, Slavonski Brod i Pregrada najsigurniji su gradovi, sa stopom provala 32 puta nižom od porečke. Stopu od 0.6 imaju Opuzen i Metković, stopu od 0.7 Korčula i Ploče, te stopu od 0.8 Krapina. To su ujedno i jedini hrvatski gradovi sa stopom provala manjom od 1.
– Dokaz je to da živimo u ugodnoj sredini i nastojat ćemo to iskoristiti i kod promocije Pregrade, kao ugodnog mjesta za život i poslovanje. Ponosna može biti i Policijska postaja Pregrada, jer zahvaljujući i njihovom radu nalazimo se ovako visoko u ovom istraživanju – napisao je na svojem facebook profilu gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba