“EC proizvodnja odjeće”

Zbog neisplate plaće, 200-tinjak radnika pred štrajkom – isplatu za prosinac čekaju u ponedjeljak

Objavljeno: 18.03.2016. mladenmandic

U Velikom Trgovišću, u trgovačkom društvu “EC proizvodnja odjeće d.o.o, u srijedu je održano mirenje između poslodavca i radnika. Prije mirenja primili smo pismo kćeri jednog od radnika.

Nema izbora

– Ne mogu više gledati kako mi se tata muči odlaskom na posao svaki dan jer nema izbora. Kao što vjerojatno znate, tekstilna industrija u Hrvatskoj je uništena. Međutim, ima još nešto ostatka ostataka, koji preživljavaju, gdje radnici rade, a ne primaju plaću i to u jedinom preostalom pogonu Estare Culta u Velikom Trgovišću. Riječ je o trgovačkom društvu EC proizvodnja odjeće d.o.o., koji izrađuje muška odijela za marku Estare Culto te inozemne kupce. Trenutačno je tamo zaposleno 200-tinjak ljudi koji nisu primili plaću još od prosinca. No, broj radnika svakim danom je sve manji, jer radnici daju otkaze, odlaze ne burzu, jer im se ne isplati raditi, a ne primati plaće. Prije deset godina ih je bilo preko tisuću zaposlenih, a danas ih je ostalo pet puta manje. Ova priča vrijeđa logiku zdravog razuma. U njenoj pozadini je niz kaznenih djela i opasna je po psihu svake normalne osobe jer se ponavlja već dugi niz godina. Spomenuti poslodavac uvijek uspijeva pronaći način kako da opstane na tržištu, prebacivajući radnike iz jednog društva u drugo nekadašnjeg poduzeća Heruc poslodavca Biondića gdje su se stvari uvijek odvijale svojim normalnim tijekom – pisala nam je zabrinuta kćer.

Savo Šmitran, koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, nakon sastanka u srijedu rekao nam je kako je dogovoreno da bi se plaća za ožujak trebala isplatiti u ponedjeljak 21.ožujka, kako se postupak mirenja i dalje nastavlja te kako će se u ponedjeljak također dogovoriti i daljnja dinamika isplate slijedeće plaće za siječanj.

Tri scenarija

– Ovaj postupak dužni smo provesti po zakonu, zbog možebitnih sindikalnih akcija. U razgovoru s poslodavcima postoje tri scenarija. Prvi je da mirenje koje je sada još uvijek u tijeku uspije i dogovorimo se oko isplate plaća, drugi je djelomični dogovor, a treći je da postupak mirenja ne uspije i da sindikat krene s nastavkom sindikalnih akcija u kojem su mogući štrajk, djelomični štrajk ili jednosatna obustava rada – rekao nam je sindikalist Savo Šmitran.

Direktor poduzeća EC proizvodnja odjeće d.o.o. Zdravko Kajin, rekao nam je kako će, sukladno dogovoru, zaostala potraživanja radnicima sigurno biti isplaćena u ponedjeljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba