Konferencija za medije

Zagorski HNS traži sredstva za brdsko-planinska područja i sanaciju zagorskih klizišta

Objavljeno: 18.03.2016. Jelena Jazbec

U uredu HNS-a u Krapini održana je konferencija za medije, potaknuta nezadovoljstvom prijedlogom državnog proračuna, na koji je u priopćenju medijima oštro reagirala HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh.

Podsjećamo, Puh je vladajuće optužila da ih nije briga za Zagorje i Zagorce, jer u prijedlogu državnog proračuna nisu osigurana sredstva za sanaciju zagorskih klizišta. Ukupna sredstva predviđena za sanaciju klizišta u Republici Hrvatskoj iznose devet milijuna kuna, iako je samo za područje Krapinsko-zagorske županije procjena troškova rekonstrukcije preko 112 milijuna kuna.

Smanjenje prihoda

Također, Puh je istaknula kako smanjenje prihoda jedinicama lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja, razvrstanih u III., IV. i V. skupinu, utječe na njihovu sposobnost za pripremu projekata za sufinanciranje iz fondova EU i smanjuje sposobnost za otplatu kredita kojim bi se financirala provedba EU projekata. Svoje je stajalište iznijela i u Hrvatskom saboru, a od strane Kluba zastupnika HNS-a podneseni su amandmani na prijedlog državnog proračuna.
– I jedan i drugi amandman su rađeni realno i racionalno, znači, nismo radili nekakve osvetničke amandmane, na način da uzimamo nekim uredima koji nam se ne sviđaju, nego smo baš gledali po proračunu, prema izvršenju od prošle godine, gdje je moguće pronaći te novce da se nadoknade – rekla je Puh.
HNS-ov je prijedlog da se oduzme dio sredstava planiranih za energetsku obnovu kuća i zgrada, koja su u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna utrostručena u odnosu na prošlu godinu, i preusmjeri na sanaciju klizišta.
– Na moju raspravu u Saboru pozitivno su reagirali i kolege iz Mosta i iz HDZ-a, a ja ovim putem apeliram na sve saborske zastupnike koji sjede u Saboru, a koji su iz mjesta koja su pogođena zakonom za brdsko-planinska područja, te na saborske zastupnike iz Varaždinske, Međimurske i Karlovačke županije, koje su pogođene klizištima, da glasuju prema savjesti vezano uz te amandmane – rekla je Puh.

Neće EU novac

O problemu smanjenja prihoda brdsko-planinskim područjima, na primjeru Općine Radoboj progovorio je načelnik Općine i predsjednik ŽO HNS-a KZŽ Anđelko Topolovec.

– Zadnjih nekoliko godina slušamo o tome kako dolaze pravi europski projekti, živi novac koji ćemo moći koristiti. No, mi europski novac nažalost nećemo moći koristiti jer naši izvorni prihodi i fiskalne mogućnosti su premale da bi mogli sufinancirati onih 15, 20 ili 25 posto, koliko je dužna sufinancirati jedinica lokalne samouprave kada se provodi neki EU projekt. Trenutno imamo projekte od 30-40 milijuna kuna koji su spremni za realizaciju, ali veliki problem je pad proračuna koji se dogodio već prošle godine, kada su prihodi Općine Radoboj smanjeni za 46 posto – rekao je Topolovec, dodavši kako i na području njegove Općine postoje aktivna klizišta koja uzrokuju brojne probleme.

– Postoje dva velika klizišta čija je troškovnička vrijednost 600-700 tisuća kuna, a ugrožavaju 10-11 stambenih objekata. Zar ne bi bilo realnije da država uloži potrebnih milijun i sto tisuća kuna i spasi tih jedanaest objekata, nego da čeka da se ti objekti sruše, i onda dođe ministar i nekoliko saborskih zastupnika s kontejnerom u kojima će ti ljudi živjeti – istaknuo je Topolovec.

Danas u ponoć istječe rok Vladi za davanje odgovora na sve amandmane. Ukoliko Vlada da negativno mišljenje, u ponedjeljak na sjednici zastupnici imaju pravo zatražiti glasovanje o pojedinom amandmanu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba