Saborska zastupnica M. Puh

“U novoj Vladi očito nikoga nije briga za Zagorje“

Objavljeno: 17.03.2016. Jelena Jazbec

HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh izrazila je nezadovoljstvo prijedlogom državnog proračuna za 2016. godinu, istaknuvši kako je sramotno da su kreatori proračuna u potpunosti zaboravili Zagorje i Zagorce.

Sanacije klizišta

– U proračunu nigdje nije predviđen novac za sanaciju zagorskih klizišta, odnosno za elementarnu nepogodu koja nas pogađa već godinama i sve više prijeti nakon svake jače kiše. Mi Zagorci smo bili strpljivi i suosjećali s Gunjom i drugim poplavljenim područjima u Slavoniji, no sada smatramo da je došao red i na nas. Samo u Krapinsko-zagorskoj županiji izravno je ugroženo 67 kuća u kojima ljudi sada žive na vlastitu odgovornost zbog opasnosti od klizišta. Procijenjeni trošak sanacije klizišta u Krapinsko-zagorskoj županiji je oko 112 milijuna kuna, što nije velik novac za državu, a Zagorcima bi riješio problem sanacije svih zahvaćenih terena, cesta i kuća. Osim toga, dio sredstava može se povući i iz europskih fondova – ističe M. Puh.
Osim problema sanacije klizišta, HNS-ova je saborska zastupnica navela i problem jedinica lokalne samouprave koji je nastao prošle godine kada je došlo do ukidanja statusa brdsko-planinskih područja.
– Mnoga područja ostala su tako bez znatnih planiranih prihoda u svojim proračunima te su dovedena u situaciju da ne mogu financirati već ugovorene razvojne projekte i obavljene radove, iako su, prije ukidanja spomenutog statusa, imala ta sredstva predviđena u proračunima. Nakon što se problem uočio, obavljeni su sastanci u Ministarstvu regionalnog razvoja i s predsjednicom Republike Hrvatske, na kojima je obećana pomoć države, ali ta sredstva nisu nigdje u novom proračunu. Tako su opet oštećena mnoga zagorska mjesta, jer u novoj Vladi očito nikoga nije briga za Zagorje.

Sazvana konferencija za medije

O ovim je problemima Puh progovorila i u Saboru, a unijela je to i u amandmane na proračun, koje je uložio Klub zastupnika HNS-a. Apelira i na svoje kolege zastupnike iz redova većinske saborske koalicije izabrane u Krapinsko-zagorskoj županiji.
– Podržite ove amandmane za dobrobit našeg Zagorja. Nadam se da nećete samo sjediti u Saboru, mirno gledati i ništa ne činiti dok se naše Zagorje ignorira – rekla je Puh.
Na temu “Sramotno su u proračunu zaboravili zagorje“ za sutra je sazvana konferencija za medije, na kojoj će, osim Marije Puh, govoriti i načelnik općine Radoboj i predsjednik ŽO HNS-a KZŽ Anđelko Topolovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba