Turistička zajednica Pregrade u sklopu manifestacije “Proljeće u Pregradi“ najavila bogat kulturni, zabavni i duhovni program

Objavljeno: 16.03.2016. Jelena Jazbec

Grad Pregrada i Turistička zajednica Grada Pregrade i ove godine organiziraju manifestaciju “Proljeće u Pregradi“, koja započinje na blagdan Uskrsa, a završava 1. svibnja, proslavom Praznika rada.

Od voditeljice Turističkog ureda Grada Pregrade Karoline Hostić doznajemo kako program otvara manifestacija “Kostelska uskrsna pištola“, koja u izvornom obliku postoji već 500 godina. Običaj pucanja u Kostelu za Uskrs nastaje u vrijeme grofa Keglevića, vlasnika Kostelgrada, čija bi straža u noći s Velike subote na Uskrs čuvala Isusov grob, a pri izlasku iz crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavila Kristovo uskrsnuće. Taj običaj danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske.

Otvorenje “Kostelske uskrsne pištole“ održat će se u subotu, 26. ožujka, na igralištu Područne škole Kostel. U glazbenom dijelu programa nastupit će “Vinski brati“, a posjetitelji će u prostorijama škole moći razgledati izložbu “Uskrsni stol od tijesta“ Udruge “Kostelska žena“, te degustirati uskrsne slastice.

Ranom zorom na blagdan Uskrsa, u 6 sati, počinje “Budnica“ kostelskih kuburaša, koji pucnjevima iz pištola bude svoje sumještanine i pozivaju ih na proslavu Kristova uskrsnuća. Osim u Kostelu, “Budnice“ se održavaju i u Pregradi, Stipernici, Plemenšćini i Vinagori.
Sljedećeg dana, na Uskrsni ponedjeljak, program se seli na Vinagoru, jedan od najljepših zagorskih vidikovaca, gdje će se održati tradicionalno Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Vinagorski breg pohodit će kuburaške udruge iz svih krajeva Hrvatske, a osim u pucanju, posjetitelji će moći uživati cjelodnevnom duhovnom, kulturnom i zabavnom programu.

Svečani mimohod povijesnih postrojbi

Uvod u proslavu Dana Grada tradicionalni je koncert KUD-a Pregrada i njihovih gostiju, koji će se održati 1. travnja u OŠ Janka Leskovara. Koncert ove godine ima posebnu svrhu – prikupljanje sredstava za crowdfunding kampanju pod nazivom “Ti i ja, zajedno za vrtić u Pregradi“. Svakom kupljenom ulaznicom, posjetitelji će dati svoj doprinos prikupljanju sredstava za energetsku obnovu pregradskog dječjeg vrtića. Iste večeri, na gradskom trgu otvorit će se “Šator dobre zabave“, u kojem će u petak nastupiti “Pirati“ i grupa “Kingsi“, u subotu “Daddy Cool Band“ i Balaševićev tribute bend “Neki novi klinci“, te u nedjelju “Optimisti Zagorja“. Dan kasnije ljubitelji nogometa moći će uživati u utakmici u kojoj će snage odmjeriti reprezentacija hrvatskih gradonačelnika i veterani NK Pregrada.
Proslava Dana Grada na Bijelu nedjelju započinje misnim slavljem, nakon kojeg će uslijediti Svečani mimohod povijesnih postrojbi ulicama grada Pregrade te prijavak gradonačelniku. U Svečanom mimohodu sudjelovat će postrojbe iz Kostela, Vinkovaca, Požege, Križevaca, Karlovca, Tomislavgrada (BIH) i Žužemberka (SLO), uz pratnju Limene glazbe Pregrada. Nakon službenog dijela, održat će se druženje s građanima na Trgu Gospe Kunagorske, gdje će članovi lovačkog društva pripremiti i dijeliti gulaš. Povijesne postrojbe i njihov domaćin, “Povijesna postrojba Kostelska pištola – Keglevićeva straža“, u poslijepodnevnim će satima otići do kapele svetog Štefana u Bregima Kostelskim, gdje će se održati zatvaranje manifestacije “Kostelska uskrsna pištola“, svečanim programom i pucanjem iz pištola. Program započinje u 15 sati, uz Desinićke mažoretkinje i Limenu glazbu “Vetropack Straža“.

Dani glazbe i Sajam zdravlja

U danima koji slijede, od 4.do 8. travnja, Glazbena škola Pregrada organizira “Dane glazbe“, koji će uključivati niz radionica, gostovanja i koncerata. 10. travnja održat će se orijentacijsko trčanje kluba “Kapela“, 11. travnja Sajam zdravlja i 13. travnja predstava “Političar“, u sklopu Glumačkog festivala u Krapini. 22. travnja Gradska knjižnica Pregrada priprema program povodom obilježavanja Noći knjige, a 23. travnja, u suradnji s mjesnim odborima, održat će se akcija čišćenja okoliša pod nazivom “Zelena čistka“. Manifestacija “Proljeće u Pregradi završava 1. svibnja, proslavom Praznika rada na Kunagori uz grah, te u Stipernici i Vinagori, gdje će se cjelodnevnim duhovnim, kulturnim i zabavnim programom proslaviti dan svetog Josipa radnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba