PREDSTAVLJEN 9. GFUK

Novo izdanje GFUK-a donosi devet sjajnih predstava, koje će u 17 dana biti odigrane u više od 20 gradova i općina

Objavljeno: 16.03.2016. Alen Brodar

– Ovog će travnja Krapina, ali i Hrvatsko zagorje ponovno zaživjeti s glumcima i kazališnim predstavama. Naime, kroz tri vikenda u Krapini te niz gostovanja diljem Zagorja, posjetiteljima će se prikazati odabrani dramski naslovi i sjajne izvedbe poznatih glumaca. U 17 dana, počevši od 1. travnja, bit će ispričano devet kazališnih priča na dvjema festivalskim pozornicama u Krapini te u više od 20 dvorana gradova i općina diljem Hrvatskog zagorja. Ukupno čak 30 izvedbi – od klasične komedije do suvremenih monokomedija i satiričnih predstava zabavljat će publiku, za što će se pobrinuti odlični glumci, kao što su Peđa Gvozdić, Mladen Čutura, Zlatan Zuhrić Zuhra, Ljubomir i Jan Kerekeš, Ksenija Pajić, Damir Lončar, Filip Jurčić, Ivica Zadro, Igor Mešin i drugi – predstavio je deveto izdanje Glumačkog festivala u Krapini i po Zagorju predsjednik Kulturne udruge GFUK, Adam Končić.

Tako će GFUK 1. travnja u 20 sati u krapinskoj Festivalskoj dvorani otvoriti predstava “Kaos iza kulisa”, Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac. Te će večeri nakon predstave, ispred dvorane, koncert održati i zagorski bend La Gef, a osim u dobroj glazbi, posjetitelji će, najavljeno je, moći uživati i u bogatoj eno i gastro ponudi.
Dan kasnije, također u 20 sati u Festivalskoj dvorani, Kazališna grupa “Lectirum” iz Zagreba izvest će predstavu “U zajedničkom stanu”.

Predstave po Zagorju

U nedjelju, 3. travnja počinje i GFUK po Zagorju, a u 20-ak će se gradova i općina izvoditi tri predstave – “Ufuraj se i pukni” Kerekesh teatra, “Političar” B GLAD Produkcije iz Zagreba i “Diogeneš”, zagrebačke Glumačke družine Histrioni. Tako će “Ufuraj se i pukni” igrati 3. travnja u Donjoj Bistri, 5. travnja u Ljubešćici, dan kasnije u Mihovljanu, 10. travnja u Vinici, 11. travnja u Tuhlju, 13. travnja u Pušći, 14. travnja u Klanjcu i 17. travnja u Humu na Sutli. “Političar” turneju počinje 3. travnja u Mariji Bistrici, a nastavlja 5. travnja u Klubu Zagoraca u Zagrebu (u 19 h), dan kasnije u Gornjem Knegincu, 7. travnja u Konjščini, 10. travnja u Novom Marofu, 11. travnja u Maču, 12. travnja u Beletincu, 13. travnja u Pregradi, 14. travnja u Zaboku te 17. travnja u Petrijancu. “Diogeneš” igra 3. travnja u Beletincu, 5. travnja u Brestovcu Orehovičkom, 10. travnja u Višnjici te 17. travnja u Zlatar Bistrici.
Predstava “Diogeneš” otvara i drugi vikend GFUK-a, igrat će 8. travnja u krapinskoj Festivalskoj dvorani. Dan kasnije u Krapini igra predstava “Očeš nečeš, doktor”, varaždinskog HNK i Kerekesh teatra. Trećeg petka u Krapini, Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija” izvodi predstavu “Bljesak zlatnog zuba”, a posljednju predstavu u Festivalskoj dvorani, “Političko vjenčanje”, izvest će u subotu, 16. travnja, Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba. Sve navedene predstave počinju u 20 sati, s time da će tijekom tri subote, 2., 9. i 16. travnja, u Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta od 22 sata igrati i predstava “Krtice”, Kerekesh teatra iz Varaždina. Radi se o monokomediji, koju je osobno predstavio i glavni (i jedini op.a.) glumac, Jan Kerekeš.

– Siguran sam da će se publika nasmijati nevoljama jednog domara lokalnog nogometnog kluba NK Žbunj, koji muku muči s krticama na nogometnom terenu. Pritom mu dolazi pomoći i odmoći 14 likova, među kojima je i Božo, poznatiji kao, sada već kultni, “Policajac z Mača”, opisao je ukratko Kerekeš.

Impozantne brojke

Jedan od suosnivača GFUK-a, pisac Ladislav Prežigalo, koji je na predstavljanju festivala prisustvovao i ispred Grada Zagreba, istaknuo je da se u devet godina GFUK prometnuo u jedan od najznačajnijih glumačkih festivala u zemlji.
– Dosad je u ovih devet godina više od 500 glumaca odigralo 100-tinjak predstava, koje je pogledalo oko 50.000 posjetitelja. To su stvarno impozantne brojke koje GFUK stavljaju ispred svih drugih glumačkih festivala. To je dokaz da smo na pravom putu jer već imamo kultni događaj za koji me ljudi ispituju tijekom cijele godine, kada će biti. Pa i ove godine, igrat će 30 predstava u 17 dana, ta brojka govori sama za sebe. Uspjeli smo napraviti brend, rekao je Prežigalo, na kojeg se nadovezao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, rekavši da je bitno da se festival širi po Zagorju, a da je znak da se radi o dobrom proizvodu činjenica da je posjećenost odlična i da prevladava mlađa publika. Najavio je pritom da će jubilarni, 10. GFUK, oko kojeg će se svi još više angažirati, biti još bolji.
– Ali do tada, dođite svi na ovogodišnji GFUK da se svi zajedno dobro zabavimo, pozvao je župan Kolar.


 

Cijena ulaznice za sve predstave 50 kuna, u dva dana ih prodano 200-tinjak

Inače, sve karte prodaju se po cijeni od 50 kuna, osim za grupne posjete od najmanje 20 osoba, kada je cijena karte 40 kuna. Prodaja je počela u ponedjeljak i dosad je prodano 200-tinjak karata.
– Ulaznice se prodaju na blagajni POU-a Krapina, radnim danom od 13 do 17 sati, a na dan predstave ulaznice se mogu kupiti dva sata prije početka, od 18 sati, dakako, ako nije rasprodana izvedba. No, ako je suditi prema prodaji ulaznica u prva dva dana, GFUK će do početka biti rasprodan – rekao je Adam Končić.
Ulaznice se mogu kupiti i putem internetske stranice www.ulaznice.hr te na ovlaštenim mjestima u sustavu ulaznice.hr, a o dostupnosti karata moći će se saznati i putem facebooka, na internetskoj stranici www.gfuk.hr te na broj telefona 049/371-750.


 

Ovogodišnji GFUK posvećen Ksaveru Šandoru Gjalskom

Ovogodišnji festival posvećen je Ksaveru Šandoru Gjalskom, koji je točno prije 130 godina napisao poznatu zbirku novela “Pod starim krovovima”. Ovaj rado prevođen pisac poznat je u povijesti književnosti kao otac hrvatskog poetskog realizma, a bavio se realističnim oslikavanjem cjelokupnog hrvatskog društva. Stoga je slikar Stjepan Đukić – Pišta naslikao njegov portret, čije će se replike poklanjati glumcima i glumačkim družinama nakon predstava.


 

Promocije knjiga i zabavni programi

U sklopu festivala održat će se i dvije zanimljive promocije. Predstavit će se tako zbirka poezije Kristine Špiranec “Dok me ne razbiješ”, uz prigodno čitanje stihova i glazbeni program, a bit će predstavljena i zbirka poezije Dragutina Domjanića “K suncu prosi vsaka roža”, uz čitanje odabranih strofa te zanimljiv popratni umjetnički program.
Dobru atmosferu na festivalu i ove će godine zagrijavati Zagorje Brass Quintet, poznati zagorski puhački ansambl, koji će prije svake predstave izvoditi teme nadahnute popularnim filmovima, jazzom i zagorskim popevkama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba