Sjednica županijske skupštine

Nakon što su vladajući ostali bez apsolutne većine, oporba napustila sjednicu

Objavljeno: 16.03.2016. mladenmandic

Čak četiri sata, s tri prekida, trajala je današnja sjednica zagorske Županijske skupštine s 22 točke dnevnog reda. Naime, već prije same sjednice na kojoj je bilo 33 od ukupno 41 vijećnika, bilo je jasno kako vladajući imaju vrlo tanku apsolutno većinu. Budući da se dnevni red odužio, oporba je iskoristila priliku i nakon opširnih izvješća o radu i poslovanju sedam zagorskih zdravstvenih ustanova, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Zdravko Tušek, u ime cijele oporbe, zatražio je nakon više od sat i pol trajanja sjednice, ponovo prebrojavanje uz stanku od pet minuta. Kako su vladajući u tom trenutku ostali na samo 19 vijećnika, a u tako kratkom vremenu nisu mogli skupiti većinu, oporba je napustila sjednicu.

Neodgovornost vladajućih

– Napuštamo sjednicu jer je neodgovorno od vladajućih da o tako važnoj temi kao što je poslovanje zdravstvenih ustanova i vraćanju Opće bolnice Zabok s dugom od 10,3 milijuna kuna ponovo na brigu i skrb Županije, ne mogu skupiti većinu. To je od njih zaista neodgovorno. Svoje vijećničke naknade moraju zaraditi i opravdati pred svojim biračima koji su ih izabrali – rekla je oporba napuštajući sjednicu.
Prilikom odlaska SDP-ova vijećnica Tajana Broz u ime vladajućih, zatražila je dodatnih pet minuta stanke, ne bi li se dvoje vijećnika ipak vratilo. I dok je HDZ tvrdio da za glasanje o dodatnih pet minuta, u dvorani nije bilo kvoruma, župan Željko Kolar rekao je da su u trenutku traženja Tajane Broz, u dvorani ipak bila prisutna dva vijećnika HDZ-a.
No, u dodatnih pet minuta u dvoranu se vratio samo jedan vijećnik – Goran Grobotek, pa je ponovnim prebrojavanjem utvrđeno da vladajućima fali još jedan. Nakon konzultacija i pregledom u Poslovnik o radu Županijske skupštine, predsjednica Vlasta Hubicki obznanila je da se sukladno članku 92 Poslovnika o radu, sjednica može nastaviti istog dana ili tijekom idućeg dana, te nastavak sjednice pomaknula za još pola sata. U tom roku se na sjednicu vratio i liberal, saborski zastupnik Tomislav Končevski, pa je sjednica ipak nekako skončana kraju.

Umjesto čestitke – napuštanje

– Sve ovo govori o nenormalnoj neodgovornosti oporbe. U godini kada smo u zdravstvu postigli najbolje rezultate ikad do sada i kada smo u zagorsko zdravstvo investirali 23 milijuna kuna u uređenje prostora i nabavku nove opreme, umjesto da čestitaju ravnateljima i djelatnicima naših zdravstvenih ustanova, oporba je, baš kao i onda kad je trebalo donijeti odluku o gradnji nove bolnice na Bračku, napustila sjednicu. Doista ne razumijem ovakav njihov postupak – rekao je župan Željko Kolar dodajući kako od dva saborska zastupnika, ujedno i županijska vijećnika, jedan HDZ-ov Žarko Tušek može bez imalo odgovornosti napustiti sjednicu, dok drugi zastupnik Tomislav Končevski, koji je bolestan, na tako nešto nema pravo.


Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek:

Očigledno je da si vladajući zbog sukoba i međusobnih svađa ne mogu osigurati kvorum

– Očigledno je da se vladajuća koalicija u Županiji, zbog unutarnjih sukoba i podjela fotelja u toj mjeri međusobno svađa da si ne mogu osigurati kvorum kako bi mogli nesmetano raditi i donositi odluke za koje oni smatraju da su njihovo pravo. I prije same sjednice, obavijestili smo župana Željka Kolara i predsjednicu Skupštine Vlastu Hubicki da će HDZ s partnerima podržati sve odluke za koje smatramo da su ispravne ili su stvar demokratske kulture, poput odluke o imenovanju potpredsjednika Skupštine iz redova skupštinske većine. Nažalost, tu kulturu SDP nije imao u prošlom sazivu, kada je po prvi put u povijesti Krapinsko – zagorske županije odbio izglasati potpredsjednika Skupštine iz redova HDZ-a. To sve najbolje govori o njima. Nije dužnost opozicije osiguravati kvorum vlasti. Vlast koja si ne može osigurati kvorum ne treba više ni postojati – rekao je Tušek, te na Kolarova prozivanja o njegovoj neodgovornosti rekao kako je kao saborski zastupnik bio spriječen drugim obavezama zbog kojih je morao napustiti sjednicu.

– Kolarova komunikacija o mom odlasku sa sjednice je nekorektna i ispod svake razine – rekao je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba