Kumrovečki “mrtvi kapitali”

Strava i užas u Titovoj Partijskoj školi – Švicarci bi tamo snimali horor film

Objavljeno: 15.03.2016. mladenmandic

Partijska škola u Kumrovcu, sa Spomen – domom boraca i omladine, Titovom rezidencijom te ostalim državnim objektima već se prodaje desetak godina. No, unatoč tome što su se na prve raspisane javne natječaje za cijenu koja je za te objekte iznosila – za Partijsku školu 21,3 milijuna kuna, a za Spomen dom boraca i omladine 19,8 milijuna kuna – javila čak tri ponuđača, sve je zapelo sa zemljištem koje je bilo upisano kao šumsko, pa, dok se papiri ne srede, nije moglo biti predmetom prodaje.

Previsoka cijena

Kasnije su napravljene još dvije nove procjene, raspisana još dva, tri natječaja, ali, dolaskom recesije i gospodarske krize, na posljednju cijenu od 24 milijuna kuna za Spomen dom i 14 milijuna za Partijsku školu, više nitko nije ni trepnuo.
Za kupnju i investiranje u kumrovečke mrtve kapitale, zbog previsokih cijena i sve veće zapuštenosti i propadanja, nitko nije bio zainteresiran, no bilo je interesenata, kaže kumrovečki općinski načelnik Dragutin Ulama, za iznajmljivanje tog prostora.
– Zvao me jedan gospodin iz Švicarske koji se predstavio kao predstavnik tamošnje tvrtke, koji mi je rekao da bi oni rado u bivšoj Partijskoj školi snimali film strave i užasa. Ovo nije izmišljotina, čovjek se stvarno interesirao za snimanje horor filma. Budući da je Država vlasnik nekretnine, uputio sam ga na Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), neka se probaju s njima dogovoriti. Možda bi Država nešto od toga zaradila, a i kumrovečki ugostitelji bar bi snimanjem filma u Kumrovcu imali nešto posla – kaže Ulama.

Bez čuvara

I dok obližnji Spomen – dom, odnosno danas Znanstveni centar Kumrovec, održavaju i čuvaju njegovi bivši zaposlenici, za Partijsku školu u posljednjih nekoliko godina nije bilo novca ni za barem jednog ili dvojicu čuvara da se objekt sačuva od daljnjeg devastiranja, pa je danas postao pravo kumrovečko ruglo, koje se, kaže Ulama, danas vjerojatno ne bi moglo prodati ni za kunu.
Doista, Švicarci su izabrali pravo mjesto za snimanje horor filma. Kad već Rumunji obrću veliki novac na grofu Draculi, zašto i Kumrovčani, nakon svog procvata za vrijeme Tita, ne bi sada zarađivali i na snimanju filmova strave i užasa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba