Gradska knjižnica Klanjec

Do 31. ožujka otvorena izložba Milana Juranića Križni put

Objavljeno: 15.03.2016. mladenmandic

U Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice “Antun Mihanović” u Klanjcu, otvorena je izložba “Križni put” Milana Juranića, župnika u Zagorskim Selima te dekana tuheljsko – pregradskog dekanata. Velečasni Juranić predstavio se po prvi put javnosti s 15 akrila na lesonitu. Riječ je o 14 postaja Križnog puta i Uskrsnuću, a slike su nastale u kratkom vremenskom razmaku od 4. listopada prošle do 15. veljače ove godine, iako je želja da naslika Križni put kod Juranića tinjala već jako dugo.

Već dvadesetak godina umjetnika prati i povjesničar umjetnosti Davorin Vujčić koji je na otvorenju izložbe rekao kako je Juranić pronašao sklad između svećeništva, umjetnosti i prirode.

– Poznavatelj i ljubitelj goleme pasionske baštine, njenih raznorodnih i raznolikih načina prikazivanja, Juranić je bio svjestan da svoj Križni put mora temeljiti na vlastitom likovnom izrazu i emotivnom doživljaju tog jedinstvenog, čudesnog paradoksa – rekao je Vujčić.
Na izložbi koju je priredio Kulturni centar Klanjec u okviru tradicionalnog programa Pasionska baština u Klanjcu, o Milanu Juraniću govorila je i Snježana Horvatin, a u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevački zbor Župe Navještenja Blažene Djevice Marije i pater Franjo Jesenović. Izložba će ostati otvorena do 31. ožujka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba