Osnovnoškolci iz Španjolske doputovali u Krapinu

Hrvatsku poznaju po Modriću i Rakitiću, a oduševilo ih zelenilo i druželjubivost Zagoraca

Objavljeno: 14.03.2016. Jelena Jazbec

U Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj“ u subotu je započeo projekt Erasmus+, u sklopu kojeg je u pratnji učitelja u Krapinu doputovalo dvadesetak osnovnoškolaca iz Španjolske. Tijekom ovog tjedna oni će, zajedno sa skupinom učenica i učenika krapinske osnovne škole, sudjelovati na radionicama pod nazivom “Dobre vibracije“, koje pomoću glazbe, kreativnog izražavanja i timskog rada, povezuju sudionike, potiču vještine tolerancije i uvažanja te omogućuju susret s drugim jezikom i kulturom. Osim službenog dijela, sudionice i sudionici projekta uživaju u dodatnim sadržajima, kao što su izleti po Zagorju.

Zagorska kuhinja

Tijekom vikenda, gosti iz Španjolske vrijeme su proveli na otvorenom, a zahvaljujući izletu na Stari grad, upoznali su grad Krapinu i njegove ljepote.
– Najviše mi se sviđa zelenilo. Vrijeme je u potpunosti drugačije nego kod nas, ovdje ima više kiše. Neobično mi je i to što se mrak spušta tako rano – svoje nam je prve dojmove otkrio Fran Rodríguez Gómez. Unatoč tome što mu se sviđa Krapina te srdačnost ljudi, zagorska ga se tradicionalna kuhinja nije dojmila.
– Jeli smo juhu i bila mi je odlična, ali štrukli mi se nisu svidjeli – otkrio nam je Fran.
Njegova kolegica Fabiana Belén Aviles Humerez oduševljena je druželjubivošću krapinskih osnovnoškolaca, a o Hrvatskoj prije sudjelovanja u projektu Erasmus+ nije znala gotovo ništa.
– Nikad prije nisam bila u Hrvatskoj, a sve što znam o Hrvatskoj, saznala sam od svojih učitelja neposredno prije dolaska ovamo – rekla je. Za razliku od nje, njezin kolega Pablo Baños Vidal za Hrvatsku je čuo zahvaljujući nogometašima Luki Modriću i Ivanu Rakitiću.

Dva imena i dva prezimena

I krapinski osnovnoškolci ističu kako uživaju u sudjelovanju u projektu, koji im donosi još mnogo uzbuđenja. Kako sami kažu, nema velikih razlika između Španjolaca i Hrvata, osim jedne – gotovo svi Španjolci nose dva imena i dva prezime.
Tijekom ovog tjedna, učenice i učenici još će sudjelovati na radionici bubnjanja te likovnog izražavanja, a jednotjedno druženje završit će u četvrtak, završnom svečanošću, oproštajnom zabavom i izložbom u galeriji.


 

OŠ “Ljudevit Gaj“ iz Krapine:
Učenički video pobijedio na natječaju i školi omogućio dobivanje nove računalne opreme

U Osnovnoj školi “Ljudevit Gaj“ u Krapini danas je održana svečana primopredaja informatičke opreme osvojene na natječaju “Za naše male genijalce“. Riječ je o projektu koji provode HEP i Narodni radio, na način da učenice i učenici osnovnih škola diljem Hrvatske snimaju i na natječaj šalju kratke videozapise koji prikazuje stanje u njihovoj informatičkoj učionici.

Tri nova računala

Između 127 videozapisa pristiglih na ovogodišnji natječaj, odabrano je devet najboljih, među njima i onaj krapinskih osnovnoškolaca, čija je informatička učionica sada bogatija za tri nova računala.

Predstavnike HEP-a i Narodnog radija u informatičkoj su učionici, pjesmom “Dobro mi došel, prijatel“, dočekali osnovnoškolski tamburaši. Prisutnima se obratila direktorica sektora za tržišnu i marketinšku strategiju HEP-a Vlatka Kamenić-Jagodić.
– Naše je poduzeće prepoznalo potrebu pomaganja školama koje se bore sa zastarjelom opremom ili nedostatkom opreme. Upravo zato, već drugu godinu zaredom provodimo ovaj projekt i iznimno nam je drago što će ove godine devet škola zahvaljujući nama dobiti nova računala – rekla je Kamenić-Jagodić.

Krapinski praljudi

Predstavnicima projekta obratili su se učenice i učenici Osnovne škole “Ljudevit Gaj“, odjeveni u kostime krapinskog pračovjeka, koje su nosili i u videu poslanom na natječaj. Oni su se zahvalili na vrijednom daru i gostima podijelili prigodne poklone.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba