Gradska knjižnica Klanjec

Večeras otvorenje izložbe “Križni put” velečasnog Milana Juranića

Objavljeno: 11.03.2016. mladenmandic

Večeras u 19 sati u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice Antuna Mihanovića u Klanjcu otvorit će se izložba “Križni put” Milana Juranića, župnika u Zagorskim Selima te dekana tuheljsko – pregradskog dekanata.

Velečasni Juranić još je u vrijeme djetinjstva u poratnom Zagorju maštao o svećeničkom pozivu, ali i pokazao sklonost umjetnosti. U sjemeništu piše pjesme, a na bogosloviji na Kaptolu počinje i slikati. Početkom 90-ih godina, zatrpan kartonskim kutijama u kojima je pristizala humanitarna pomoć, počinje oblikovati smjesom papira i ljepila, bojeći svoje oblike u bijelo. Inspiriran starohrvatskom sakralnom arhitekturom u tehnici papir machè-a stvorio je osebujan i prepoznatljiv opus koji je izlagao na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

U klanječkoj Knjižnici Juranić se predstavlja s 15 akrila na lesonitu. Riječ je o 14 postaja Križnog puta i Uskrsnuću. Izložbu priređuje Kulturni centar Klanjec u okviru tradicionalnog programa Pasionska baština u Klanjcu, a o Milanu Juraniću govorit će Davorin Vujčić, kustos klanječke Galerije Augustinčić. U glazbenom dijelu programa nastupit će Zbor župe Navještenja Blažene Djevice Marije iz Klanjca i pater Franjo Jesenović. Ulaz za sve zainteresirane je slobodan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba