Muzej seljačkih buna

Otvorena izložba najutjecajnije Hrvatice u dijaspori Karen Oremuš

Objavljeno: 10.03.2016. mladenmandic

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, jučer je otvorena izložba kanadske slikarice hrvatskog podrijetla Karen Oremuš, inače prodekanice Fakulteta za umjetnost i kreativna poduzeća u Abu Dhabiju. Izložbu “Retrospektiva: rukotvorine, uspomene, osobna arheologija i obnova” otvorio je zagorski župan Željko Kolar, koji je rekao kako primjer Karen Oremuš jasno pokazuje da naši ljudi ne zaboravljaju svoje korijene.
– Naša Zagorka je rođena u Kanadi, ali nikad nije zaboravila svoje Zagorje i svoju Stubicu. To bogatstvo različitog odgoja i kulture koje nam donose Hrvati iz cijelog svijeta, moramo češće koristiti u svakodnevnici – rekao je župan Kolar te dodao kako je impresioniran izložbom.
– Po struci sam geodet i radio sam s različitim kartama, ali nikad nisam vidio da ih je netko upotrijebio na ovaj način – istaknuo je Kolar, koji je čestitao slikarici te joj uručio i poklon paket tradicijskih zagorskih proizvoda.
Karen Oremuš trenutno živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje na Sveučilištu Zayed u Abu Dhabiju podučava slikanje, crtanje i grafiku. Hrvatska matica iseljenika nedavno joj je dodijelila nagradu “Najutjecajnija Hrvatica izvan Hrvatske za područje kulture”. Kao motive svojih slika ističe obitelj, prošlost, naslijeđe i sjećanje, ali i rat, bolest, prirodne katastrofe i ljudsku preobrazbu. Poslije Domovinskog rata, tri je godine volontirala na projektima obnove Hrvatske, u kojoj ima veliki krug prijatelja i rodbine.
Organiziranjem izložbe u Gornjoj Stubici, i simbolično se vratila kući, da svojoj rodbini, ljudima za koje je emotivno vezana te svim zagorskim zaljubljenicima u likovnu umjetnost predstavi retrospektivu svojih djela.
Na otvorenju izložbe u Muzeju seljačkih buna, uz župana Željka Kolara, bili su i izaslanik gradonačelnika Zagreba Dragutin Žiljak, gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa, koji se kao slikar stručno osvrnuo na djela, i predsjednica Općinskog vijeća Gornje Stubice Đurđica Labaš. Organizatori izložbe su Hrvatska matica iseljenika i Muzeji Hrvatskog zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba