Udruga hrvatskih općina

“Reforma lokalne samouprave nije moguća do lokalnih izbora iduće godine”

Objavljeno: 09.03.2016. mladenmandic

Udruga općina u Republici Hrvatskoj, održala je redovnu godišnju skupštinu, na kojoj se okupilo više od 120 općinskih načelnika. Glavna tema bila je reforma lokalne samouprave. Kako je istaknuo predsjednik Udruge Đuro Bukvić, lokalna samouprava može zaustaviti brojne negativne trendove u društvu i gospodarstvu, ali da bi u tome uspjela, reforma mora biti funkcionalna, fiskalna i teritorijalna.

Skromni proračuni

– Općinski načelnici čine čuda sa skromnim proračunima. U Hrvatskoj je nestalo gotovo 200 sela i naselja, u posljednjih pet godina. Općine su temeljem reformskih preinaka sustava izgubile 600 milijuna kuna, a optužuje ih se da posluju netransparentno i rastrošno. Upravo je obrnuto – rekao je Bukvić te apelirao na općine i načelnike da se uključe u javnu raspravu o reformi koja, sada je sasvim izgledno, neće biti provedena brzo, a pogotovo ne do sljedećih lokalnih izbora na proljeće iduće godine, jer je svima jasno da joj treba prethoditi temeljita analiza koju tek treba izraditi.
Okupljeni načelnici izrazili su žaljenje što ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, unatoč najavi, nije došla na Skupštinu jer, smatraju u Udruzi, ona mora čuti što se misli i kako se živi i radi u lokalnoj samoupravi, a izvan znanstvenih krugova koji donose paušalne ocjene i vrše medijski pritisak na javnost neutemeljenim osudama o glomaznoj i neučinkovitoj lokalnoj samoupravi.

Pola manje od Zagreba

U raspravi je rečeno i kako sve hrvatske općine troše 3,3 milijarde kuna proračunskog novca što je više nego upola manje od proračunskog novca koje troši samo Grad Zagreb što znači da se ne može govoriti o rastrošnosti. Naglašena je i važnost aktivnog uključivanja medija u raspravu o reformi i nastojati zahvatiti pritjecanju novca iz fondova EU, jer pogodnosti su brojne, a bespovratna sredstva dosad su uglavnom ostajala neiskorištena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba