Predsjednik HGK-a u Zagorju

“Bez gospodarstva nema radnih mjesta, a bez radnih mjesta nema ni mirovina, ni obrazovanja, niti zdravstva”

Objavljeno: 09.03.2016. mladenmandic

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović susreo se jučer sa zagorskim gospodarstvenicima. Na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Krapina koja se održala u prostorijama tvrtke Print centar Krapina u Đurmancu Zagorcima je poručio:

– Obilazim cijelu Hrvatsku, od Slavonije preko Zagorja do Dalmacije i Istre i razgovaram s gospodarstvenicima. I s velikima i malima i srednjima. Želim s terena iz prve ruke i neposredno od njih čuti s kojim se to konkretno problemima susreću te koji su njihovi prijedlozi za poboljšanje poslovanja. A sve to prenosim ministrima te premijeru Oreškoviću osobno – rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te dodao kako se u svakoj regiji radi o specifičnim zahtjevima i problemima.
Dodao je kako je od dolaska nove Vlade i u svakodnevnom kontaktu sa svim ministrima gospodarskih resora.

Olakšati poslovanje

– Svi oni, kao i ja, žele po svaku cijelu olakšati poslovanje poduzetnicima, a posebno je na poduzetništvo osjetljiv i premijer Orešković što mi je i osobno prenio prilikom našeg posljednjeg susretu prije tjedan dana – rekao je Burilović te dodao kako premijer po svaku cijenu želi privući investicije u Hrvatskoj, za što se HGK zalaže već duže vrijeme.

– Stojimo na raspolaganju i premijeru i cijeloj Vladi sa svim svojim resursima i iskustvima. Nema alternative. Bez gospodarstva nema radnih mjesta, a bez radnih mjesta nema ni mirovina, ni obrazovanja ni zdravstva – poručio je predsjednik Burilović.
On je posjetio i tvrtku Omco d.o.o. iz Huma na Sutli koja se bavi proizvodnjom staklarskog alata, odnosno kalupa koji se koriste u proizvodnji staklene ambalaže, a koji više od 90 posto svojih proizvoda plasiraju na inozemna tržišta. Tvrtka je nastala i počela kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže, te se postepeno razvijala unutar tvornice stakla Straža, a od 1997. godine posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. Od ulaska tvrtke u OMCO grupu, godišnji rast proizvodnje je oko 20 posto. Danas zapošljavaju 478 radnika, što je praćeno i velikim investicijama i zapošljavanjem, a dobitnici su i Zlatne plakete u kategoriji velikih trgovačkih društava za 2014. godinu.

Pozitivni pomaci

Na sjednici se govorilo i o vidljivim pozitivnim pomacima gospodarstva Krapinsko – zagorske županije kao što su kontinuirani rast izvoza i vanjskotrgovinskog suficita i udjela prihoda ostvarenih na stranim tržištima. Ostvaren je prihod od prodaje u inozemstvu u iznosu od 2,96 milijardi kuna i bilježi rast od 15,1 posto u odnosu na 2013. godinu. Istovremeno, ostvaren je uvoz u iznosu od 1,94 milijardi kuna, čime je ostvarena pozitivna razlika od 1,02 milijarde kuna, a u tome je upravo industrijska proizvodnja, značajan pokazatelj gospodarske orijentacije Krapinsko – zagorske županije i temelj budućega rasta.
Na sjednici su sudjelovali i potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec, predstojnik Ureda predsjednika Ivan Barbarić, zagorski dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba