Predstavljena knjiga I. Zvonara

“Kajkavski bumo najbolje očuvali, ak’ bumo ga govorili”

Objavljeno: 06.03.2016. mladenmandic

U Domu kulture u Mariji Bistrici, održano je predstavljanje knjige mr. sc. Ivana Zvonara “Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti”. Predsjednik Udruge Muži zagorskog srca dr. Rajko Fureš rekao je “da bumo kajkavski najbolje očuvali, ak bumo ga govorili”.

Tjedan hrvatskog jezika

Knjiga je predstavljena u sklopu obilježavanja Tjedna hrvatskoga jezika, što ga je treću godinu zaredom organizirao ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici. Nakladnik ove prve edicije je Udruga Muži zagorskog srca, a urednik i recenzent je dr. sc. Alojz Jembrih, kojeg je bolest spriječila da prisustvuje predstavljanju knjige. I autor Zvonar i Rajko Fureš istaknuli su važnost knjige u duhu očuvanja kajkavskog jezika koji je prošle godine uvršten i u popis svjetskih jezika.
Predstavljanje “Pregleda povijesti kajkavske usmene književnosti” bio je završni dio programa obilježavanja Tjedna hrvatskog jezika. Na početku je sve pozdravila predsjednica ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici dr. sc. Snježana Husinec, istaknuvši da se ovime samo nastavlja promicanje kajkavskog i hrvatskog jezika. Program je ove godine osmišljen na temu ”Kajkavska usmenoknjiževna baština”.

Djeca uživala

Na početku programa djeca Dječjeg vrtića Pušlek i učenici OŠ Marija Bistrica, interpretirali su živu baštinu bistričkog kraja, prikupljenu na temelju usmene predaje njihovih baka koju su osmislili pod nazivom ”Tak je puviedala moja babica”. Djeca su uživala u interpretaciji kajkavskih izreka, poslovica i zagonetki, a to je pak izmamilo i osmijeh odraslih, koji sve rjeđe govore kajkavskim jezikom. Nakon toga uslijedila je i snimka radio igre ”Legenda o črnem kipu”, koju je pripremila Novinarska grupa OŠ Marija Bistrica, a koja je nedavno izvedena i na županijskom Lidranu, te je predložena i za državnu razinu. Moderatorica cijelog događanja bila je profesorica Ivančica Tomorad.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba