Rođendan krapinskog muzeja

Muzej dosad posjetilo 600 tisuća ljudi, no nužna je gradnja Prapovijesnog parka i drugih pratećih sadržaja

Objavljeno: 05.03.2016. mladenmandic

Muzej krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom u Krapini, proslavio je svoj šesti rođendan. U ime Muzeja Vlasta Krklec je rekla kako je krapinski Muzej, jedan od devet muzeja koji su dobili oznaku Europske baštine 2015. godine, u šest godina posjetilo oko 600 tisuća posjetitelja i po posjećenosti je treći muzej u Hrvatskoj, odmah iza Dubrovačkih muzeja i Arene u Puli.

Život neandertalca

– Naš Muzej krapinskog pračovjeka nimalo ne zaostaje za sličnim muzejima u Europi, no da bismo ostali među najboljim muzejima potrebno je prići realizaciji druge faze, a to je uređenje Prapovijesnog parka kojim bi se dočarao život neandertalaca, uređenje Kneippove zgrade koja bi poslužila za suvenirnicu, edukativnu radionicu, info punkt Krapinsko – zagorske županije, ali i ostalih pratećih sadržaja – dječjeg igrališta, zabavnog parka, restorana, kafića i manjeg hotela, kako bi se posjetitelji cijeli dan mogli zadržati u Krapini. Projektna dokumentacija za tematski Prapovijesni park uz muzej te za izgradnju pratećih sadržaja u krapinskoj“zelenoj zoni“ procjenjuje se da bi koštala oko 900 tisuća kuna. Cijeli projekt bi se mogao financirati iz fondova Europske unije – rekla je Vlasta Krklec.
Krapinskom muzeju rođendan su čestitali i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović te krapinsko zagorski župan Željko Kolar koji je rekao kako je, kad se radila studija za “Bajku na dlanu” najviše ljudi Zagorje prepoznavalo upravo po krapinskom pračovjeku. Dodao je kako je Muzej krapinskog pračovjeka posljednjih godina puno značio za razvoj zagorskog turizma te se nada da će se uskoro krenuti i u realizaciju druge faze – uređenju Prapovijesnog parka i dodatnih turističkih sadržaja.

Druga faza – hitno

Arhitekt Željko Kovačić također je rekao da bi što hitnije trebalo ući u realizaciju druge faze s dodatnim sadržajima jer posjet Muzeju iz godine u godinu opada. Dodao je kako su on i paleontolog Jakov Radovčić autori cijelog projekta, da su spremni na svaki oblik suradnje s Gradom Krapinom koji je vlasnik zemljišta, ali da kao autori neće dozvoliti da se bilo što radi bez njihovog pristanka i to po cijenu da cijela stvar na kraju završi i na sudu.
U sklopu proslave šestog rođendana, prikazan je i film o krapinskom Muzeju te slajdovi iz svih pet muzeja koji se nalaze u sklopu Muzeja Hrvatskog zagorja, nastupio je i zagorski glazbenik na usnoj harmonici Tomislav Goluban, a haiku poeziju nove zbirke pjesama Božene Zernec predstavio je dramski glumac Zoran Kelava. Na kraju je uz domjenak, prerezana i rođendanska torta. (Mladen Mandić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba