Jedna radnja, dva filma

Holivudski filmovi s identičnim zapletom

Objavljeno: 05.03.2016. Jelena Jazbec

Iako Hollywood djeluje kao zlatna riznica novih, maštovitih filmskih ostvarenja koja se nižu jedno za drugim, postoje filmovi koji su se uspjeli popularizirati, iako, gledajući ih, dobivamo dojam da smo ovo već negdje vidjeli. Donosimo vam popis holivudskih filmova s identičnom radnjom.

1. “Samo seks“ (2011) i “Prijatelji s povlasticama“(2011)
Oba filma govore o dvoje privlačnih ljudi (Ashton Kutcher i Natalie Portman u filmu “Samo seks“ i Justin Timberlake i Mila Kunis u filmu “Prijatelji s povlasticama“) koji svoje prijateljstvo odlučuju začiniti seksom, bez emocionalne bliskosti. Oba su filma izašla 2011. godine, u razmaku od sedam mjeseci.

2. “Misija: Bijela kuća“ (2013) i “Pad Olimpa“ (2013)
U “Padu Olimpa“, bivši pripadnik Specijalnih vojnih postrojbi Mike Banning (Gerard Butler), samostalno spašava Bijelu kuću od sjevernokorejske terorističke prijetnje. U filmu “Misija: Bijela kuća“ John Cale (Channing Tatum) je američki policajac koji također samostalno poražava teroriste kako bi u Bijeloj kući zaštitio američkog predsjednika Jamesa Sawyjera (Jamie Foxx).

3. “Ljepotica i zvijer“ (1991) i “Shrek“ (2001)
Oba filma svoju radnju temelje na moralnoj pouci da je istinska ljepota očima nevidljiva, jer za pravu ljubav potrebno je samo dobro srce. Film “Ljepotica i zvijer“ govori o nesretnoj sudbini Princa koji je pretvoren u Zvijer zato što nema ljubavi u svome srcu. Kada upozna ljepoticu Belle, mora je privući svojom osobnošću i dobrotom, i putem spoznaje kako se to zaista može ostvariti, jer najvažnija je ljepota duša. Sličan zaplet donosi i animirani film “Shrek“, koji govori o ljubavi između simpatičnog čudovišta Shreka i prelijepe princeze Fione. I Fionina ljubav, baš kao i Bellina, nadilazi fizički izgled, do te mjere da se i ona pristaje pretvoriti u zeleno čudovište.

4. “Princ od Egipta“ (1998) i “Thor“ (2011)
Glavni junak filma “Thor“ je istoimeno nordijsko božanstvo, koje biva prognano na Zemlju. Nakon što Zemlji zaprijeti opasnost od negativaca iz Asgarda, postaje jedan od njenih superheroja. Sličan zaplet donosi i animirani film “Princ od Egipta“, adaptacija Knjige Izlaska, u kojoj Mojsije izbavlja narod iz egipatskog ropstva.

5. “Mravi“ (1998) i “Život buba“ (1998)
Sličnost između ovih dvaju filmova sastoji se u tome da oba govore o mravu koji ne ispunjava očekivanja mravlje kolonije u kojoj živi i odlučuje slijediti vlastiti životni put.

6. “Pocahontas“ (1995) i “Avatar“ (2009)
U oba filma središnja radnja temelji se na pokušaju čovjeka da uništi prirodu i okoliš u kojem živi domorodačko stanovništvo, koje se tome žestoko protivi. Muški protagonist zbunjen dolazi na nepoznato mjesto, dok ga glavna protagonistica podučava i pokazuje mu ljepotu života, svijeta i prirode. U oba filma, nakon početne napetosti i neslaganja, između njih se rađa ljubav, a priča završava na sličan način – snažna glavna protagonistica stoji uz svog muškarca do samog kraja, riskirajući vlastiti život.

7. “Jumanji“ (1995) i “Zathura – A Space Adventure“ (2005)
Radnja obaju filmova započinje kada dječak pronađe društvenu igru koja ga povede u avanturu života. Igra ima isti koncept u oba filma – “Kad jednom zaigraš, ne možeš stati“, a postoji i velika sličnost između dječaka Alana i Dannyja. Naime, obojica žive okruženi lošim obiteljskim odnosima, koji se poprave kada se vrate kući.

8. “Doc Hollywood“ (1991) i “Auti“ (2006)
Dr. Benjamina Stonea i Lightning McQueena zadesi slična sudbina – nakon prometne nesreće u malom ruralnom mjestu, za koju snose odgovornost, sudac im dodjeljuje kaznu u obliku društveno-korisnog rada. Iako im je ideja o životu u tom mjestu isprva mrska, sve se više zbližavaju sa svojim sumještanima, a pronalaze i ljubav svog života…

9. “Rio Bravo“ (1959) i “El Dorado“ (1966)
John Wayne utjelovio je dva slična filmska lika u razmaku od sedam godina – u “Rio Bravu“ kao John Chance i u “El Doradu“ kao Cole Thornton, pomaže starom šerifu zadržati zločeste momke u zatvoru. Chance i Thorton karakterno su gotovo identični.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba