Na Strahinjščici zabilježeno 95 vrsta ptica, a na Ivanščici 101 vrsta

Objavljeno: 02.03.2016. mladenmandic

“Struktura zajednice ptica u šumama Strahinjščice i Ivanščice“ – projekt je na kojem su sudjelovali učenici 6. i 7. razreda OŠ Side Košutić iz Radoboja.

Zagorska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko – zagorske županije, organizirala je predstavljanje rezultata projekta na kojem su sudjelovali učenici 6. i 7. razreda OŠ Side Košutić iz Radoboja. Učenici su upoznati sa zabilježenim pticama kroz predavanje prof. dr.sc. Zdravka Dolenca koje je provodio istraživanje tijekom 2014. i 2015. godine na Strahinjščici i Ivanščici. Od sveukupnog broja, na Strahinjščici je zabilježeno 95 vrsta ptica, a na Ivanščici pak 101 vrsta.

Prema kategorijama ugroženosti na nacionalnoj razini, u kategoriji kritično ugrožena vrsta, zabilježen je patuljasti orao, a u kategoriji osjetljive vrste zabilježeni su sivi sokol, golub dupljaš i mali sokol. Preporuka mjera i aktivnosti u staništima sa svrhom zaštite i očuvanja ptičjeg svijeta istraživanih gora su očuvanje i održavanje tradicionalnih voćnjaka i tradicionalna ekstenzivne poljoprivrede u gospodarenju šumama.

Posebnu pozornost, rečeno je, trebalo bi usmjeriti na očuvanje što više starijih stabala s dosta stojećih suhih i trulih stabala, odnosno najmanje 15 suhih i trulih stojećih stabala po jednom hektaru, budući da su o njima izravno ovisne ptice dupljašice. Veliku važnosti treba usmjeriti i na provođenje dodatnih sustavna istraživanja i monitoring ugroženih i Natura 2000 vrsta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba