Županija – prijatelj djece

Sonja Borovčak imenovana voditeljicom Radne skupine novog projekta

Objavljeno: 01.03.2016. zagorjeinternational

U Zagrebu je održana prva sjednica Radne skupine Hrvatske zajednice županija za izradu kriterija u projektu “Županija – prijatelj djece”. Za voditeljicu Radne skupine, koju čine predstavnici Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i predstavnici hrvatskih županija, imenovana je Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske te bivša zagorska županica.

Pad nataliteta

Članovi Radne skupine razgovarali su o aktualnom problemu egzodusa čitavih obitelji u inozemstvo, ali i o izuzetnom padu nataliteta, predlagali su moguća rješenja i načine potpore koje bi problematiku sveli na minimum, a županije formirali kao aktivne nosioce i stvaratelje okružja za dobrobit djece.
Predstavljen je i francuski model projekta ‘Departman – prijatelj djece’, kao primjer vrlo dobrog modela za prijenos iskustava u razradi kriterija “Županije – prijatelji djece” u Hrvatskoj. Radna skupina je pri završetku sjednice zaključila kako kroz sve korake koje poduzimaju, glavni cilj uvijek treba biti dobrobit djece.

Potpisan sporazum

Hrvatska zajednica županija potpisala je sporazum sa Savezom društava “Naša djeca” Hrvatske o podršci i partnerstvu u provedbi projekta “Akcija gradovi i općine – prijatelji djece – županije – prijatelji djece”. Cilj ove inicijative je omogućiti potpunije i brže ostvarenje prava i potreba djece priznatih Konvencijom UN-a o pravima djeteta te poticati partnerstvo i dobro upravljanje među županijama u stvaranju zajednica i društva prijatelja djece. Ovaj program obuhvaćao bi sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici stvarajući sigurno i poticajno okruženje za djecu, na dobrobit djece, kako bi i prve županije u Hrvatskoj ostvarile status “Županija – prijatelj djece”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba