Kineska delegacija u Krapini

Zagorci bi u Kinu uskoro mogli početi izvoziti ljekovito bilje

Objavljeno: 29.02.2016. Jelena Jazbec

Krapinsko-zagorsku županiju posjetila je gospodarska i politička delegacija iz kineske pokrajine Sichuan, predvođena veleposlanicom N/R Kine u Republici Hrvatskoj NJ/E Deng Ying. Svrha posjeta bilo je predstavljanje gospodarstva KZŽ i pokrajine Sichuan i otvaranje mogućnosti za međusobnu suradnju.

Ogromno tržište

Na Poslovnom forumu koji se održao u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, zamjenik guvernera pokrajine Sichuan Liu Jie istaknuo je kako pokrajina broji oko 90 milijuna stanovnika, što predstavlja ogromno tržište za županiju kao što je Krapinsko-zagorska županija. Osim toga, kineski gospodarstvenici imaju veliko iskustvo u privlačenju investicija i iznimno su zainteresirani za ulaganje u nove proizvode, izgrađivanje tvornica te stvaranje novog tržišta.

– Upoznali smo goste s našom gospodarstvom i strateškom pozicijom. Predstavili smo im naše potencijale u turizmu, prerađivačku industriju, prije svega metaloprerađivačku, građevinarstvo, promet i veze, tekstilnu i staklarsku industriju. Složili smo se da se ogromna razlika između naše dvije pokrajine u površini i broju stanovnika može premostiti kvalitetom proizvoda koja je potrebna da bi se probili na tržište. Naši poduzetnici sa svojim kvalitetnim proizvodima sigurno mogu bez problema izaći na kinesko tržište – rekao je župan Kolar.

– Hrvatska, baš kao i pokrajina Sichuan, ima bogate resurse u području turizma, stoga postoji velika želja za ulaganje u tu djelatnost. Osim toga, kineski gospodarstvenici zainteresirani su za suradnju s malim i srednjim poduzetnicima. Veliki potencijal krije se i u ljekovitom bilju, koje je jako poznato u Kini i možda bi se upravo na tom području mogla ostvariti dobra suradnja između Zagorja i Sichuana. Na kraju, istaknuo bih i prehrambenu industriju – rekao je Liu Jie.

Kineskoj delegaciji prikazan je kratak promo film o sto najuspješnijih zagorskih poduzeća, a direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar predstavila je zagorske poslovne zone i istaknula glavne prednosti KZŽ.
– KZŽ nalazi se na povoljnom geostrateškom položaju u odnosu na glavne europske koridore. Ima veliku dostupnost infrastrukture i radne snage te povoljnu klimu, a prednost su i kvaliteta života te mogućnost realizacije – rekla je Barilar.
Predstavljena su poduzeća Zagorka d.o.o. i Jedinstvo, te projekt Stubaki d.d., u sklopu kojeg je u Stubičkim Toplicama planirana izgradnja triju hotela, nekoliko kongresnih dvorana, deset vila u eko-etno stilu te medicinsko-rehabilitacijskog centra.

Čudo gospodarstva

Prezentacija avio i željezničke kompanije pokrajine Sichuan pokazala je visok stupanj razvijenosti i globalnog uspjeha kineskog gospodarstva, o kojem župan KZŽ Željko Kolar ima samo riječi hvale.
– Moram priznati da smo u jednom dijelu ostali impresionirani predstavljanjem gospodarstva Sichuana – rekao je Kolar. S njime se slaže i predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec.
– Ja sam imao prilike biti u Kini i mogu svjedočiti o tom čudu gospodarstva. Svaki puta kada dolazite u Kinu, to je nešto novo, nešto veće, i svaki puta je sve ljepše i bolje, rekao je.
Na pitanje zašto kineski gospodarstvenici imaju interes za ulaganje u Hrvatsku i Zagorje, rekao je kako se radi o prestižu koji u očima Kineza ima europski proizvod.
– Oni vole sve što je brend i prije svega cijene europski proizvod. Od svih proizvoda, najviše cijene europski proizvod. Ako gledate u povijest, nekad smo s njima bili malo više vezani, stoga oni prostor Hrvatske na neki način poistovjete s Jugoslavijom i to je jedan od motiva zašto bi oni kupovali baš od nas – objasnio je Grilec.
Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško istaknuo je potencijal koji u sebi krije veličina kineskog tržišta.
– Treba stvoriti brend, treba napraviti proizvod koji će biti prepoznatljiv u Kini i pokušati ga prodati, poručio je Zagorcima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba