U Mirkovcu održana Skupština Zagorske demokratske stranke

ZDS promijenio ime u Hrvatsku kajkavsku stranku, a za predsjednika ponovo izabran dr. Stanko Belina

Objavljeno: 27.02.2016. mladenmandic

Zagorska demokratska stranka danas je na svojoj Izbornoj skupštini u Staroj školi u Mirkovcu kraj Svetog Križa Začretja, promijenila ime u Hrvatsku kajkavsku stranku. Za predsjednika novoimenovane stranke ponovo je izabran dr. Stanko Belina. On je dobio 82 glasa, dok je njegova protukandidatkinja Sanja Mohać dobila tek šest glasova.

– Odlučili smo promijeniti ime stranke jer moramo biti korak, dva ispred drugih i želimo se pozicionirati na regionalnoj razini u središnjoj Hrvatskoj. Naime 31 posto stanovnika Hrvatske govori kajkavski i upravo tu među strankama centra koje je na posljednjim parlamentarnim izborima preuzeo Most, tražimo svoje mjesto na političkoj karti Hrvatske. Mislim da tu ima dosta prostora za naše djelovanje – rekao je predsjednik stranke dr. Stanko Belina dodajući da su ovim potezom preduhitrili i neke druge političke grupacije koje su najavljiale osnivanje Hrvatske stranke svih kajkavaca.

– Hrvatska kajkavska stranka s novim statutom, novom zastavom i novim logom, ali sa starim članstvom krenut će čvrstim koracima prema naprijed – poručio je Belina.

Prije glasanja o novom rukovodstvu stranke i promjeni imena, Belina je istaknuo nezadovoljstvo odnosima unutar Domoljubne koalicije.

Na marginama koalicije

– U svojoj trećoj izbornoj jedinici osvojio sam 1873 preferencijalna glasa, dok je sadašnji potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš u svojoj izbornoj jedinici dobio tek oko 1500 glasova. Domoljubna koalicija u kojoj smo participirali marginalizirala nas je kod dogovora i pregovora i zato smo nezadovoljni. Ne tražimo političke fotelje ni mjesta za uhljebljivanje naših članova, ali nećemo dozvoliti da nas se odbacuje. Zar nije nelogično da HSP dr. Ante Starčević u Vijeću za suradnju ima dva predstavnika, a mi nijednoga i da nas se kao Zagorce potpuno marginalizira. Ako se to nastavi bit ćemo prisiljeni istupiti iz koalicije – rekao je Belina.

Na izbornoj Skupštini ZDS-ovaca bili su i ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat te predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek. Tušek je svojim koalicijskim partnerima poručio da se kao Zagorci bore za svako mjesto u izvršnoj vlasti dodajući da formiranje vlasti još uvijek traje i da će se naći mjesta i za kvalitetne i stručne ljude iz HKS-a koji mogu doprinijeti razvoju i boljitku Hrvatske. Dodao je i da će se osobno angažirati u uključenje HKS-a oko daljih pregovora. Ministar Horvat iznio je podatke o planovima nove Vlade te rekao kako će Hrvatska kajkavska stranka i nadalje biti poželjan i pouzdan izborni partner.

Nositelji funkcija

Na Skupštini su uz predsjednika Belinu, izabrani i ostali nositelji funkcija. Za dopredsjednike stranke izabrani su Mario Cukovečki, Nina – Gradiški Zrinski, Tomislav Lež i Mladen Mustač, glavni tajnik stranke postao je Željko Pelko, a uz njih za članove novog Predsjedništva Nevenka Vnuk, Ivica Deak, Damir Ferenčak, Milan Leš, Ivan Fuček, Stjepan Kontrec, Željko Krivak, Kristijan Barilar, Srećko Papišta, Franjo Spevec i Milivoj Dravinec te po funkciji predsjednik Mladeži Luka Ivanković. Na prijedlog predsjednika Beline, za političkog tajnika imenovan je Mladen Popović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba