Mladi Zagorci bez dileme

VOJSKU SI ODSLUŽITI: Muško ne izgleda k’o muško, ne razgovara k’o muško i boji se svoje sjene

Objavljeno: 27.02.2016. mladenmandic

 

Žarko Miholić: Uvođenje obaveznog vojnog roka je nepotrebno, no sadašnji dragovoljni sustav je za mlade nedovoljno stimulativan

Nakon prošlogodišnje inicijative od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nova Inicijativa o ponovnom obaveznom služenju vojnog roka, koji je u Hrvatskoj ukinut 2007. godine kada je ministar bio Berislav Rončević, stigla je ovog tjedna i sa saborskog Odbora za obranu od Mostove zastupnice Ines Strenje Linić. Ideju je načelno podržao i resorni ministar Josip Buljević, no uz veliki oprez, jer za vojsku bi se ove godine trebalo izdvojiti oko 3,8 milijardi kuna, što je za oko 300 milijuna kuna manje nego lani, a prema nekim procjenama uvođenje obaveznog vojnog roka, stajalo bi Državu dodatnih 500 milijuna kuna.

Profesionalna vojska

U ovom trenutku, obavezni vojni rok na snazi je u tek nekolicini zemalja EU, dok većina, a posebno one najnaprednije države, imaju samo profesionalnu vojsku. Bivša Vlada tvrdila je da je obavezni vojni rok u Hrvatskoj ukinut u skladu sa standardom NATO-a koji njeguje profesionalne vojske, kakvu ima i Hrvatska.
Nekadašnji zapovjednik zagorske 103. brigade, koji je bio i načelnik operative u Sedmoj gardijskoj brigadi i u Varaždinskom korpusu koji je pokrivao cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, kaže kako su inicijative jedno, a financijske mogućnosti države nešto sasvim drugo, tim više što je Hrvatska danas pod “NATO kišobranom”.

Svi koji žele – mogu

– I sad je sustav postavljen tako da se svi koji to žele mogu dragovoljno prijaviti na odsluženje vojnog roka, a kasnije se mogu i profesionalizirati. Smatram da je u ovom trenutku uvođenje obaveznog roka nepotrebno, međutim isto tako mislim da sadašnji sustav nije dovoljno stimulativan za mlade ljude i na tome bi eventualno trebalo poraditi. Ako bi slučajno došlo do realne opasnosti i potrebe za mobilizacijom većeg broja ljudi, nekoliko mjeseci bilo bi sasvim dovoljno da se te ljude pripremi za izvršenje jednostavnijih vojničkih zadaća i da znaju sačuvati svoje živote. Za neke specijalističke vještine, to naravno ne bi bilo dovoljno, ali zato školujemo časnike i dočasnike i imamo dobro obučenu i uvježbanu profesionalnu vojsku – rekao nam je umirovljeni pukovnik Žarko Miholić.


 

U tijeku inicijativa za osnivanje Udruge 103. zagorske brigade

Miholić nam je otkrio i kako je u tijeku inicijativa za formiranjem Udruge 103. zagorske brigade koju je pokrenulo 30-ak časnika, dočasnika i vojnika.
– Kroz našu domicilnu 103. zagorsku brigadu prošlo je oko devet tisuća ljudi i osnivanjem ove Udruge, na 25. godišnjicu njezina osnivanja, želimo evocirati sjećanja na brigadu, njezinu povijest i ratni put te povesti brigu o njezinim pripadnicima – rekao nam je Žarko Miholić.



 

EVO ŠTO KAŽE ANKETA :

(pripremila Jelena Jazbec)

 

Krunoslav Podhraški, 18, Vinagora:

Ja bih htio ići u vojsku zato što smatram da meni, a niti bilo kojem drugom mladiću mojih godina to ne bi škodilo. Zapravo mislim da bih uvođenjem obaveznog vojnog roka stekao neka nova iskustva i znanja u svakom pogledu. Zbilja bih želio služiti domovini.

 

Dalibor Horvatić, 18, Krapinske Toplice:

Obavezni vojni rok ima i svoje pozitivne i negativne strane. S jedne strane, ako se to uvede, znaš da ćeš morati u rat ako izbije, a nitko ne želi dovoditi svoj život u opasnost. Ali opet, nije loše da ideš u vojsku, da isklesaš mišiće i naučiš se obraniti, ne samo sebe, nego možda jednog dana i svoju zemlju i svoj narod.

 

Robert Horvat, 18, Pregrada:

Ja sam za to da se uvede vojni rok zato jer danas, nažalost, muško ne izgleda k’o muško, ne razgovara k’o muško i boji se svoje sjene. Mislim da bi to bilo jako dobro za nas, da naučimo nešto novo i da budemo spremni ako dođe do rata.

 

Marko Leljak, 18, Petrovsko:

Htio bih ići, da osjetim onu drugu stranu života. Ustajanje u ranu zoru, vježbe do iznemoglosti… Doživio bih novo iskustvo koje bi mi pomoglo u daljnjem životu.

 

Dominik Žnidarec, 16, Pregrada:

Htio bih ići u vojsku, tako da ako se dogodi da moram braniti svoju domovinu, budem spreman, i kad me zovu, da idem, jer želim služiti svojoj domovini.

 

Karlo Blažun, 18, Marinci:

Vojska bi nam dobro došla jer bi nas naučila redu, radu i disciplini. A i dobro je naučiti rukovati oružjem.

 

Dario Hlupić, 15, Pregrada:

Htio bih ići jer me zanima kako je tamo. Ako, ne daj, Bože, dođe do rata, moramo znati najosnovnije.

 

Domagoj Zagorac, 18, Ivanec:

Smatram da je uvođenje obaveznog vojnog roka nepotrebno. Moram studirati, završiti fakultet i ići raditi. Zašto bi netko mene natjerao ići u vojsku ako ja to ne želim? Zbog čega bi radio nešto i trenirao ako ja to ne trebam i ne želim?!

 

Luka Bunić, 18, Klenovnik:

Ja smatram da bi to bilo dobro jer bi postigli disciplinu.

 

Željko Kamenski, 39, Pregrada:

Ja sam služio u Hrvatskoj vojsci i mislim da bi neki vojni rok, to jest obuka od dva-tri mjeseca bila korisna. Zašto? Zato što je vojska mene izoštrila kao čovjeka. Stekao sam dodatna znanja i iskustva, što je jako bitno za budućnost i očuvanje Hrvatske. Živimo na takvom geostrateškom položaju zbog kojeg smo se tijekom povijesti našli u raznim situacijama koje su od nas zahtijevale da branimo svoje domove i našu domovinu, a mislim da ćemo vrlo brzo svjedočiti novim izazovima. Također sam mišljenja da vojska može biti važan čimbenik pokretanja i oživljavanja našeg gospodarstva, što svi željno očekujemo.

 

Slavko Svržnjak, 59, Bednja:

Smatram da je uvođenje obveznog vojnog roka poželjno za današnje mlade, s obzirom da vojska razvija vještinu discipline i odgovornosti. To je ono što sam i ja usvojio tijekom izvršavanja svog obveznog vojnog roka. Iako danas ne vrijede ista pravila kao u JNA, treniranje discipline te znanja i vještine koje se u vojci stječu važna su za razvoj mlade muške osobe.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba