Sektor za turizam HGK

Pozdravljamo ukidanje obaveznog energetskog certificiranja turističkih objekata

Objavljeno: 24.02.2016. mladenmandic

Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore, pozdravlja inicijativu ministra graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščevića, te ministra turizma Antona Klimana, kojom je najavljeno ukidanje obveznoga energetskog certificiranja objekata pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu – za sobe, apartmane i kuće za odmor.

Pravni i stručni nedostaci

Zajednica obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori još od ljeta prošle godine, a posebice na drugom nacionalnom Forumu obiteljskog smještaja održanom u Poreču u listopadu prošle godine, te kasnijim brojnim regionalnim forumima diljem zemlje, skretala je pozornost mjerodavnim institucijama na pravne i stručne nedostatke odredbi koje su propisivale posjedovanje ovih certifikata. Ukidanjem obveze izrade certifikata, pružena je konkretna potpora domaćim turističkim djelatnicima koji drže više od 50 posto svih ležajeva u turističkoj ponudi.
Odluka o ukidanju obveznoga energetskog certificiranja donijeta je zbog toga jer je bilo očigledno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti, a niti je ona propisana Zakonom o gradnji.

Polazište za prijavu

Međutim, s obzirom na to da certifikat vrijedi deset godina i polazište je za prijavu na neke od europskih ili domaćih izvora financiranja unapređenja energetske učinkovitosti, preporuča se svima koji su certifikat već napravili, da prate natječaje i programe kako bi se među prvima mogli na njih prijaviti, jer će upravo ti iznajmljivači imati pravo prvenstva prilikom podnošenja zahtjeva za poboljšanje energetske učinkovitosti pri Fondu za energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba