Dan ružičastih majica – 24. veljače

Nošenjem ružičaste majice posljednje srijede u veljači pružate potporu borbi protiv vršnjačkog nasilja

Objavljeno: 24.02.2016. Jelena Jazbec

 

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan ružičastih majica, koji za cilj ima ukazati na problem vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. U svijetu ne postoji jedinstveni datum obilježavanja Dana ružičastih majica, a u našoj zemlji odabrana je posljednja srijeda u mjesecu veljači.

Ružičasto u znak potpore

Sve je počelo 2007. godine, kada se u jednoj kanadskoj školi učenik devetog razreda prvog dana škole pojavio u ružičastoj majici. Skupina nasilnih učenika počela ga je zlostavljati, što su uočila dvojica prijatelja, David Sheppard i Travis Price. Odlučivši reagirati, po završetku nastave otišli su u lokalnu prodavaonicu i kupili pedeset ružičastih majica. Potom su na internetu pokrenuli inicijativu pod nazivom “Sea of pink“ (More ružičaste).

Sljedećeg dana, brojni učenici pojavili su se u školi odjeveni u roza majice, u znak potpore zlostavljanom kolegi.

– Ako možeš okupiti što više ljudi koji će stati protiv nasilnika i zlostavljača i usuditi se pokazati da nećemo tolerirati njihovo ponašanje i da ćemo uvijek pružati potporu jedni drugima, tada oni prestaju biti toliko moćni i zastrašivati nas – rekao je David Sheppard.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja

U Hrvatskoj, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN), koji je prvi počeo s promocijom Dana ružičastih majica. Ubrzo su se u inicijativu uključili brojne osobe iz javnog života, ali i ostali hrvatski građani, posebice mlada populacija, koja podršku izražava objavljivanjem fotografija na facebook stranici www.facebook.com/danruzicastihmajica/.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba