Analiza pokazala

Grad Pregrada prvi na listi malih hrvatskih gradova po ulaganju u obrazovanje mladih

Objavljeno: 24.02.2016. Jelena Jazbec

Prema rezultatima analize podataka Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna za 2014. godinu, koju je proveo portal Gradonačelnik.hr, Grad Pregrada nalazi se na petom mjestu svih hrvatskih gradova po kriteriju udjela u proračunu koji izdvaja za obrazovanje mladih, te na prvom mjestu u kategoriji malih gradova, do 10.000 stanovnika.

Analiza je pokazala da je Grad Pregrada u 2014. godini izdvojio 1,88 posto gradskog proračuna za stipendije i školarine, a ispred Pregrade nalaze se Novska (4,96 posto), Imotski (3,43 posto), Vukovar (2,84 posto) i Čakovec (2,31 posto).

250.000 kuna godišnje

Od gradonačelnika Grada Pregrade Marka Vešligaja doznajemo kako Grad Pregrada svake godine dodjeljuje stipendije u dvije kategorije – stipendije za učenike srednjih škola te stipendije za top studente, gdje je glavni kriterij izvrsnost studenta. Osim toga, dodjeljuje se i financijska potpora studentima u iznosu od 150 do 550 kuna, ovisno o socijalnom statusu studenta. Ukupno Grad Pregrada godišnje izdvaja 250.000 kuna za obrazovanje mladih.
– Iznimno nam je drago što se nalazimo tako visoko na ljestvici gradova po kriteriju ulaganja u obrazovanje. Smatram da se za obrazovanje nikad ne treba štediti, stoga ćemo se i dalje truditi biti ovako uspješni, pa čak i davati više, ovisno o tome kakve će biti prilike i hoće li nam to dopustiti gradski proračun – rekao je Vešligaj.

Ulaganje u obrazovanje se isplati

A da se ulaganje u obrazovanje i stipendiranje studenata isplati, potvrđuju i podaci OECD-a, koji pokazuju kako je prosječna stopa povrata za javna ulaganja u visoko obrazovanje po studentu 300 – 400 posto, s ukupnim neto profitom za državu od 60.000 eura za vrijeme trajanja životnog vijeka pojedinca. S obzirom na ove rezultate, Europska unija kao cilj je postavila prosjek od 40 posto visokoobrazovanih u svim zemljama članicama do 2020. godine. Podaci Eurostata iz 2014. godine pokazuju kako Hrvatska ima 32,2 posto visokoobrazovanih u dobnoj skupini od 30-34 godine, dok je prosjek članica EU 37,9 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba