Klanječki obrtnici

U deset godina broj obrtnika smanjio se s 271 na 181

Objavljeno: 21.02.2016. mladenmandic

U restoranu Zelenjak u Risvici održana je svečana sjednica Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec koje već 43 godine okuplja obrtnike iz grada Klanjca te općina Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela i Kraljevec na Sutli. Predsjednik Udruženja Mladen Županić podnoseći Izvještaj o radu  za prošlu godinu, rekao je kako Udruženje broji 181 obrtnika, a tijekom prošle godine odjavljeno je 11, a prijavljeno osam novih obrta. U posljednjih deset godina broj obrtnika pao je za čak 90.

Pravovremeno informiranje

– Osnovni cilj bio nam je pravovremeno i kvalitetno informirati naše članove te uključiti što veći broj obrtnika u aktivnosti Udruženja. Raspravljalo se o aktivnim mjerama zapošljavanja koje je provodio Hrvatski zavod za zapošljavanje, informirali smo obrtnike o poticajnim programima Ministarstva poduzetništva i obrta, organizirali druženja i sportske igre, sudjelovali na međunarodnim sajmovima, organizirali turističko putovanje u Češku – istakao je predsjednik Udruženja Mladen Županić koji je prošle godine dobio i najviše priznanje statuu Zlatne ruke.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško istaknuo je da se unatoč drastičnom smanjenju komorskog doprinosa prošle godine jednako dobro radilo i puno toga napravilo, obrtnici su sudjelovali na brojnim sajmovima i radionicama. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je kako posebno treba poticati mlade da upisuju obrtnička zanimanja, jer puno je vrjednije završiti trogodišnju strukovnu školu i imati svoje zanimanje nego gimnaziju i onda biti na Zavodu za zapošljavanje. Dodao je kako je za svaku pohvalu i osnivanje poduzetničkih gnijezda u školama.

Bitno obrazovanje

Obrtnike je pozdravio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je rekao da Županija mnogim poticajnim mjerama pomaže obrtnicima i da se situacija u obrtništvu popravlja što se vidi i po tome što je u prošloj godini, unatoč manjem broju obrta bilo više zaposlenih u obrtništvu. Dodao je da se veća pažnja mora posvetiti i obrazovanju kako bi se mladi školovali za zanimanja koja se traže, a ne da se kasnije primjerice frizeri i trgovci, moraju prekvalificirati za nešto drugo.

Na sjednici su dodijeljena i priznanja najuspješnijim obrtnicima te jubilarcima, a nakon sjednice druženje je nastavljeno uz večeru. Za dobro raspoloženje pobrinuo se Rajko Suhodolčan i Boss band.


Diplome i priznanja za najuspješnije obrtnike

Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec, diplome za postignute uspjehe u obrtu i promicanju obrtništva dodijelilo je Gordani Burić i Martinu Horvatinu, Kristijanu Jambrešiću za sudjelovanje u rekreativnim aktivnostima te Mirjani Petrinec i Beanimiru Ricijašu za strukovno obrazovanje naučnika i promicanje obrtničke struke.

Posebno priznanje dodijeljeno je obitelji Ulama za 50 godina tradicije obrta u obitelji.

Priznanja su dodijeljena i jubilarcima. Za 20 godina zajedničkog uspješnog vođenja obrta priznanje je dobila obrtnička tvrtka “Niskogradnja – autoprijevoz Iveković i Nikola Ulama. Za 25 godišnjicu uspješnog obrta priznanje je dobila Papirnica i knjižnica Slovenac, “Autoprijevoz i građevinska mehanizacija Tramišak te Danijel Kodrnja, Želimir Krištofić, Darko Novosel, Dane Cindrić te predsjednik Udruženja Mladen Županić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba