Zagorski uzgajivači konja

Konjsko meso daleko najzdravije, no u Hrvatskoj se slabo prodaje jer proizvod nije izbrendiran

Objavljeno: 21.02.2016. mladenmandic

U restoranu KTC-a u Krapini danas se na godišnjoj Skupštini Županijske udruge uzgajivača konja okupilo 500-tinjak članova udruge te brojnih uzvanika i gostiju. Među njima bili su i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, izaslanik predsjednika Sabora Žarko Tušek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, saborska zastupnica Marija Puh te načelnici nekoliko susjednih općina. Ministar Horvat rekao je kako će Vlada u četvrtak objaviti smjernice ekonomske i fiskalne politike, a jedna od četiri ključna područja kojim će se Vlada baviti je, uz smanjenje javnog duga, nezaposlenosti i povećanje stopa BDP-a, i poljoprivreda. Izaslanik predsjednika Sabora Žarko Tušek nadovezao se kako su uzgajivači konja svijetli primjer hrvatske poljoprivrede, koji osim gospodarstvu pridonose i očuvanju kulture i tradicije. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako na Skupštinu svake godine dolazi zbog svog velikog prijatelja Mirka Majseca bez čijeg entuzijazma ovakvog nečeg ne bi bilo.

– I moj djed je nekad imao dva konja i gumena kola. To je tada vrijedilo kao danas mercedes. Naučio sam i potkivati konja, pa ako što budete organizirali pozovite i mene da potkivanjem zaradim koju kunu – rekao je gradonačelnik Bandić. Rad udruge pohvalio je i župan Željko Kolar rekavši kako nema veće manifestacije u Zagorju gdje Županijska udruga uzgajivača konja nije dala svoj obol i zato će za dalje promoviranje Zagorja i dalje pomagati rad Udruge. I krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je kako se Krapina može ponositi svojom konjogojskom udrugom.
Načelnik Odjela za konjogojstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji Franjo Poljak rekao je kako je danas u Hrvatskoj registrirano oko 22 tisuće konja, te još oko dvije tisuće ostalih kopitara – magaraca, mula i dr., od čega 60 posto čine hladnokrvnjaci – hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac. – Broj konja stagnira, no kroz programe Ministarstva poljoprivrede i Poljoprivredne agencije, želimo povećati uzgoj toplokrvnjaka čiji je uzgoj jako bitan u sportske i turističke svrhe i za stvaranje tzv. „konjičkog biznisa” – rekao je Poljak.

Slaven Kolarić, voditelj uzgojnog programa pri Središnjem savezu hrvatskog hladnokrvnjaka rekao je kako je u Hrvatskoj registrirano oko 6500 hladnokrvnjaka, no nažalost sve ih je manje zbog bitnog smanjenja poticaja. Prije nekoliko godina poticaj na kobilu iznosio je 4000 kuna, dok on danas iznosi svega 1500 kuna. Konjsko meso se uglavnom izvozi u Italiju, a cijena žive vage ždrijebadi od 400-tinjak kilograma koje se treba hraniti 11 mjeseci je 14 do 15 kuna. Cijena mesa isluženih konja i kobila je oko 11 kuna po kilogramu. Na pitanje zašto se u Hrvatskoj slabo konzumira konjsko meso, Kolarić je odgovorio kako je konjsko meso daleko najzdravije, bez masnoća i kolesterola, no na slabu prodaju najviše utječe činjenica što struka nije u dovoljnoj mjeri izbrendirala proizvod. Inače predsjednik Županijske konjogojske udruge Mirko Majsec rekao je kako Županijska udruga uzgajivača konja okuplja 160 članova koji u Zagorju imaju ukupno 600-tinjak konja.

programu su tijekom Skupštine nastupili članovi Limene glazbe Prosenik iz Zaboka, krapinske Viline, članovi KUD-a iz Svetog Križa Začretja, KUD iz Bobovca kraj Sunje, a za dobro raspoloženje nakon domjenka pobrinuo se band Suha grla iz Bedekovčine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba